В днешно време не са много хората, които разполагат с голям капитал, който могат да управляват и използват, за да стартират някакъв вид бизнес или пък да направят по-сериозна инвестиция, която да им носи определена печалба.

Затова повечето залагат на такива, които изискват по-малък първоначален капитал. Такива са например вложенията на пари в злато, акции, имоти, криптовалути и на стоковата борса.

Това да имате правилно управление над вашите финанси, обаче е на първо място сред условията да имате дългосрочен успех, според Semeini finansi.


Какво е “Инвестиция” ?

В действителност инвестицията представлява влагането и управлението на определени парични средства за придобиване на някакъв вид финансови инструменти или някакъв друг актив с цел да бъде постигната печалба под формата на лихва или определен размер доход. Определено вложение на пари, което вие можете да направите без обстоен анализ, би могло да бъде отразено като загуба. Например, вие бихте могли да закупите определен процент акции на хотел и след няколко месеца той да обяви фалит. В този смисъл, когато влагате вашите пари обмислете риска, който правите.

От друга страна, ако сте извършили щателен анализ на едно дружество и например то дълъг период от време работи на печалба и разполага с дългосрочна визия за бъдещо развитие, значи трябва да инвестирате в него. По всяка вероятност то би ви донесло в дългосрочен план големи печалби с развитието на неговата дейност.


Какви видове инвестиции има ?

В днешно време можете да инвестирате в много неща. Един от най-важните принципи за успех при инвестирането е простотата. Вероятно ви звучи доста странно, но всъщност всичко, което правите с парите си трябва да бъде разбираемо за вас. Ние от Semeini finansi ви съветваме, ако не разбирате едно нещо, по-добре да не се захващате с него.

Ако вложенията на пари, които вие правите са неразбираеми за вас и твърде сложни, то със сигурност си гарантирате мигновени загуби. И все пак съществуват няколко прости инвестиции, които са изключително прости и същевременно могат да ви донесат пари. А те са:
  • Злато. Със сигурност златото е най-добрата защита за вашите пари срещу инфлацията. Инвестицията в злато е една от най-лесните и същевременно с това една от най-сигурните. Най-голямата сила на скъпоценния метал е това че има “имунитет”, към тежкото влияние на инфлацията. Инвестицията в злато може би е единствената, чиято възвръщаемост не се влияе в периоди на висока инфлация, а даже се подобрява;
  • Акции. Както вече споменахме малко по-нагоре в текста, една от най-популярните инвестиции е закупуването на акции на определена компания. Ние от Семейни финанси смятаме, че за да вложите парите си и да закупите акции в определено акционерно дружество, вие трябва предварително да проучите щателно неговия бизнес план, приходите които реализира и редица други важни фактори, които биха дали отражение на вашата печалба;
  • Имоти. Много хора купуват недвижимо имущество с инвестиционна цел. Някои от известните практики напоследък са купуването на жилища “на зелено”, след което се обзавеждат и продават на печалба, или пък се дават под наем дългосрочно, което си е една добра перспектива в бъдещето, която да ти носи ежемесечен приход;
  • Криптовалути. Един от най-актуалните начини да печелите пари е чрез инвестиция в криптовалути. Те започнаха да генерират огромен интерес като алтернативен метод за изкарване на пари и инструмент за търговия. Може би това се дължи именно на заглавията за големите скокове в цената на Биткойн, които предизвикаха страхотен интерес на някои места. Това е съвсем нормално, тъй като бързите движения на цените привличат трейдърите.


Каква е възвръщаемостта ?

На въпроса - “Каква е възвръщаемостта?”, едва ли бихме могли да отговорим еднолично, тъй като всяка една от инвестициите, които изброихме до момента е различна. Няма общ модел, по който можете да изчислите възвръщаемостта. Още повече това да вложите парите си например в акции не е абсолютно сигурно, че ще ви доведе неминуемо до печалба. Ние от Semeini finansi бихме могли да ви дадем простичък пример със закупуването на недвижим имот.

Представете си, че купувате апартамент “на зелено” за 50 000 евро, след което го обзавеждате за 10 000 евро. Така той ви струва 60 000 евро, а вие в последствие го продавате за 80 000 евро, в период, когато цените на имотите са се покачили, има значително повишение на търсенето, инфраструктурата в района на имота се е подобрила значително и така нататък. По този начин имате пълна възвръщаемост на вашата покупка и 20 000 евро печалба.

При другия вариант, ако този имот струващ общо 60 000 евро го отдавате под наем, вие много лесно бихте могли да сметнете след колко време вашата покупка ще има пълна възвръщаемост и кога ще започне да ви носи чиста печалба.


Струва ли си да рискуваме в чуждестранни инвестиции според Semeini Finansi ?

Ние от Семейни финанси смятаме, че всяко вложение на пари, което сте проучили обстойно и в което вярвате си заслужава напълно. И в този смисъл, ако сте достатъчно добре запознати с тези чуждестранни инвестиции, в които да вложите своите пари, няма абсолютно никакво съмнение, че ще успеете.