На българската фондова борса можем да продаваме и купуваме дялове на компании. Когато дадена компания стане публична, тя може да започне да предлага своите дялове.

При самото първично предлагане, дружеството продава предварително определен дял от своя капитал на определени инвеститори, а след това акциите започват да се купуват и продават активно. Трябва да имате в предвид това, че дяловете на определена компания биха могли да бъдат търгувани на повече от един пазар.

Всеки един от вас може да участва и да търгува на българската фондова борса, но самото участие не е директно, а посредством посредници или така наречените брокери. Съществуват брокерски къщи, с които бихте могли да се свържете и посредством тях да осъществите контакт с фондовия пазар.

Според Семейни финанси е изключително важно да знаете, че когато искате да участвате в търговията с акции, трябва да проверите предварително дали съответната брокерска къща контактува със съответната, представляваща интерес за вас борса. Всяка брокерска къща има и съответните комисионни за услугите си, а това също не е за подценяване според Semeini finansi.

В далечното минало поръчките за продажба и покупка на тези ценни книжа са били осъществявани само посредством разговори по телефона, но към днешна дата процесът вече е далеч по-опростен и този вид дейности се извършва главно онлайн, чрез леснодостъпни, специално създадени за осъществяване на покупко-продажба, онлайн платформи.

Всеки един играч на борсата трябва да си направи свой личен профил в тези специализирани платформи, през който той да може улеснено да проследява какви са стойностите на акциите в текущия момент, какви са различните комисионни, както и това, какви са наличните разполагаеми средства по неговата демо сметка.


Що е то “фондова борса”

Фондовата борса e специализиран пазар за търговия с ценни книжа, като например: акции, облигации и редица други. На фондовите пазари се продават и купуват дяловете на публичните компании, по-известни още като акции. Въпреки че всяка една от тях разполага с реален физически адрес, към днешни дни тази локация се използва главно за административната дейност, докато същинската търговия се извършва изцяло онлайн.

Самите борси всъщност биват управлявани от дружества, чиято основна цел е да привличат все повече и различни компании, които да предоставят за търговия своите акции и облигации, както и все повече сериозни инвеститори, които да търгуват активно с тези ценни книжа. Като цяло търговията с акции и облигации е много силно регулиран процес. На територията на страната основният регулатор върху дейността на Българска фондова борса е Комисията за финансов надзор.


От къде да започнем

Първо да започнем с това, че най-стандартният начин да спечелите пари от българската фондова борса е чрез закупуването на определени ценни книжа на дадена компания, от които можете да спечелите чрез увеличението на тяхната цена и чрез дивидентни плащания, при положение, че компанията прави такива. Тези плащания, които дадена компания плаща регулярно към инвеститорите при реализирана печалба, се явяват вашата печалба поради факта, че сте инвестирали в съответното дружество.

Обикновено това се случва, когато един бизнес е разработен и утвърден на пазара. Вие можете да спечелите пари и от продажбата на акции, които вече притежавате, посредством брокера, с когото работите. Когато акциите, които притежавате, повишат стойността си, вие можете да ги продадете и да натрупате печалба във вашата демо сметка.


Съвети за фондовите борси от Semeini Finansi

Да търгувате с акции и облигации не е толкова лесно, колкото очаквате. Ако решите да се включите активно в този вид търговия, можете да го направите изцяло самостоятелно заедно с вашия брокер, като закупите определен дял от дадена компания, която прецените, че ще бъде печеливша за вас.

Това е много тънък момент, защото трябва да притежавате нюх и разбира се познания за това как би се развил даден бизнес. Ако не се чувствате уверени, но все пак искате да инвестирате, ние от Semeini финанси ви съветваме да се доверите на някои от инвестиционните консултанти, които можете да намерите лесно.

Те ще ви дадат съвет как да постъпите най-рационално и правилно. Ние от Семейни финанси ви съветваме:
  • Проучете добре компанията. Може би това е една от най-важните стъпки, на които вие трябва да обърнете наистина най-голямо внимание. Ние от Semeini finansi смятаме, че преди да направите определена инвестиция в съответната компания трябва внимателно да я проучите. Вие трябва обстойно да се запознаете какъв е нейния бизнес план, какви са нейните приходи и разходи и хубаво да прецените има ли смисъл да влагате парите си в нея и дали тя ще ви донесе печалба;
  • Намерете брокер. Според Semeini finansi трябва да потърсите най-добрия брокер, който да осъществи контакт с фондовата борса, която представлява интерес за вас и той да ви съдейства ефективно;
  • Следете пазара. Занимавайки се с подобен вид дейност, трябва всекидневно да следите пазара - и преди придобиването на акции и облигации, и след това, за да знаете кога е най-точният момент, в който да извлечете най-голяма печалба.