Да започнеш собствен бизнес е  приключение, изискващо кураж, целеустременост, професионализъм.  Иоще много други неща.. . Дори благосклонната усмивка на съдбата :)

Водени от мечтата да успеете, е важно и давате сметка за реалността. Ако имате нереалистични очаквания, то е възможно те да се окажат спънка по избрания от вас път.

Затова, замислете се още веднъж за очакванията и мотивите си да стартирате бизнес. А ние ще ви помогнем, като ви представим  4  от най-разпространените митове за предприемачеството.

Мит № 1. „Ще съм си сам господар“

Това е сред водещите мотиви за започване на собствен бизнес. Действително, няма да имате началник, който да ви държи сметка за работното време или за несвършена (според него, а не според вас) работа.

НО, на практика, ще се сдобиете с нов, много по-взискателен „началник“ – Негово Величество Клиента!  Ако преди е било възможно да се обяснявате на шефа и прехвърляте вината на друг, сега, когато сте предприемач, подобно поведение ще доведе  само до едно – загуба на клиенти и в крайна сметка на бизнес. В случай, че имате съдружници и/или инвеститори ситуацията се "усложнява" допълнително. Едва ли ще можете да си позволите да не се съобразявате с никой!

Мит № 2. “ Ще разполагам с времето си“

Дотегнало ви е еднообразието на ритъма „от 9 до 5“? Със сигурност собственият бизнес ще ви спаси от тази ситуация! Вярно е, че в общия случай ще можете сами да определяте графика си. 

НО не разчитайте, че ще имате свободно време в изобилие. По-вероятно е да работите много повече от стандратните 8 часа на ден, включително и през уикенда.

Мит № 3. “ Ще работя само това, което наистина обичам“

Най-после ще имате възможност да се посветите на любимата си дейност! Ще загърбите безмисленото пропиляване на време в еднообразни и скучни задължения.  Вярно е, в основата на повечето бизнеси стои страстта на предприемача да прави, това, което наистина обича!

НО в действителност  се подгответе, че вероятно ще ви се наложи да правите и много други неща. Например, да сте административен асистент, IT специалист, майстор, носач, хигиенист, шофьор, маркетолог и рекламист и т.н. Трудно е в началото да си позволите да наемете толкова персонал, че да „покривате“  всички аспекти на дейността си.  А когато бизнеса ви започне да се развива, ще забележите, че отделяте все по-малко време на любимата си дейност, и все повече на други, съществени за бизнеса ви дейности, като например да изградите добър екип, да осигурите допълнително финансиране и т.н.

Мит № 4. “Ще разполагам с много пари“

Да станете богат е сред основните (или основния) мотиви да развиете собствен бизнес.  Така и трябва да бъде!

НО не е разумно да очаквате, че рогът на изобилието ще се изсипе върху вас веднага. По-вероятно е да има период, през който все още нямате печалба от бизнеса си. Подгответе се  за този период, като заделите, още преди да стартирате бизнеса си,  достатъчно средства, които да покриват разходите ви за живот за известно време. Но дори и когато започнете да печелите, едва ли ще можете да харчите всичко за себе си. Нали трябва да развивате дейността си, да плащате на служители (ако имате), на счетоводител  и т.н.   Но всичко това не трябва да ви обезкуражава!

Вместо заключение...

Стратирането на собствен бизнес е сериозно и в същото време вълнуващо  начинание. Вероятно е нещата да се развият различно от това, което сте очаквали... И е вероятно да е по-хубаво, отколкото сте си го представяли :)