Как да се подготвим за собствен бизнес или работа на свободна практика?

Бляскав офис, високи доходи, независимост в решенията, коктейли до лаптопа, докато работиш до някой басейн… Всичко изглежда толкова розово, когато започнеш да си представяш как ще развиеш собствен бизнес или ще работиш на свободна практика.

Freelance, дигитални номади – вече има куп термини за този вид хора. Развиването на собствен бизнес и работата на свободна практика си приличат много. Разликата е, че в първия случай все някога ще поемете отговорност за служители, заплати, разпределяне на работата върху различни хора. Във втория отговаряте само за себе си и пред себе си (и клиентите, разбира се).

Покрай кризата и промените в технологиите много хора загърбват работата в офис на заплата и започват свой бизнес или дейност на свободна практика. Дали това е добре или зле няма как да се определи просто защото всеки случай е индивидуален. Лош избор е, когато не сте достатъчно подготвени предварително и виждате само хубавите страни на свободната професия и предприемачество. Правилото е да имате план, в който разходите и приходите са песимистично заложени. - т.е. планирате как ще се справите с повече от очакваните разходи и по-малко от приходите, на които се надявате. Около това подготвяте раздялата с живота си на служител и преминавате на своя отговорност. Ето и какво трябва да предвидите:

  1. Финансов план. Както посочихме по-горе, това важи и за нов бизнес, и за работа на свободна практика. Трябва да имате осигурени спестявания или някакъв твърд приход, с който да покривате неотложни разходи за поне шест месеца – ток, вода, интернет, наем и/или заеми, храна, транспорт. В случая с бизнеса – заплати (ако имате други служители), суровини и материали, транспорт. Не прекъсвайте осигуровките – здравните са минимум, регистрирате се като свободно осигуряващ се или внасяте от името на фирма. Не очаквайте бързи приходи. Заделяйте от полученото възможно най-много – за спестяване и/или за инвестиция. Така ще имате буфер при неочакван лош период.
  2. Клиенти. В най-добрият случай си намерете поне един стабилен клиент още докато сте на старото работно място. Когато ще променяте областта си на работа, това също важи – първо осигурете кой да купува, после напуснете. Не напускайте с мисълта как от днес за утре ще хванете някого. Сами в началото е много, много трудно тепърва да преговаряте и да търсите клиент.
  3. Офис и консумативи. Това е много сериозен разход и ако е значителна част от приходите ви, преценете дали не е по-добре да работите от вкъщи. Вариант е и споделено работно пространство. Наемането на хубав офис с всички допълнителни разходи още в началото може да погълне значителен ресурс, което да ви дръпне назад. В някои случаи работата, свързана с европейски пари, лиценз от национални и международни институции, изисква физически офис. Изход има - може да споделяте офис, дори да е съвсем малък и невзрачен, с друга компания. Просто работете от дома си или където ви е удобно и го ползвайте само за доказателство пред проверяващите.
  4. Какво ще произвеждате? Информация, технологии, машинни детайли, торти… Каквото и да сте избрали, трябва вие или поне един човек в екипа ви да познава много добре и в детайли производствения процес. Ако става въпрос за бизнес, проверете за специални изисквания, регистрация, следете срокове за подаване на документи. Когато работите на свободна практика, вие трябва да се грижите за всичко – срещите, изпълнението, реклама и маркетинг, продажби. Често това отнема много повече време, отколкото същинското създаване на продукт. Разпишете си добре процеса, може да си направите и писмени стъпки, които да следвате. Така няма да изпадате в паника и хаос, и да забравяте нещо важно.
  5.  Сайт и реклама. Не се хвърляйте в скъпи и сложни сайтове с надеждата това да привлече клиенти. Освен ако не се занимавате с IT, тогава сайтът си е вашата визитна картичка и предполагаме, че сами може да го направите такъв, какъвто го искате. Ако е просто място, в което да показвате продукти и да ги представяте – има достатъчно безплатни платформи, с които може да се справите и сами или с помощ от приятел. Вариант е и Facebook страница, която се поддържа лесно и безплатно. В случай, че продавате нещо, има много платформи на онлайн магазини, в които да се включите безплатно. По-долу сме изредили няколко.
  6. Когато не потръгва… Напълно възможно е работата на свободна практика да не ви допадне, да не печелите достатъчно добре и да се окаже, че като служител със стабилна заплата се чувствате по-сигурни. Не е провал на живота ви, ако бизнесът не се развива по план. Просто приемете новите условия и преценете дали да продължите или да се откажете.
  7. Научете се да бъдете гъвкави и да се променяте според обстоятелствата. Когато сами се ръководите няма да има кой да ви пише нова стратегия и да ви казва, че фирмата ви се насочва към нов сектор. Това ще го правите вие. Приемете, че промените често ще изискват пълно себеотдаване, понякога – отказ от почивка и много, много работа. На практика няма да имате точно работно време и няма на кого да се оплачете, че отпуската е малко.

 

Ето и няколко безплатни варианта за онлайн магазин:

https://myhandmade.bg – място за продажба на занаятчийски и авторски произведения

http://www.olemale.bg – магазин за продажба на стоки, изработени от родители на деца с увреждания

http://www.rapidocart.bg/ - безплатни онлайн магазини за всякакви продукти, предоставени срещу договор за доставка от куриери „Рапидо“

 

Бонус за млади предприемачи:

Очаквайте проекта „Техностарт 3“ на Министерство на икономиката за подкрепа на млади предприемачи - https://www.mi.government.bg/bg/news/ministerstvoto-na-ikonomikata-startira-proekt-tehnostart-3-nasarchavane-na-inovacionnata-aktivnost-2832.html