Какъв малък бизнес би могла да има Мравката? А представяте ли си Щуреца като работодател? Независимо от избора на нашите приятели от баснята, разликата между тях няма да е в качеството на идеите за бизнес, а в реализацията, в предприемаческия дух, различните дози енергия, организационните способности и положените усилия.

В този материал ще представим някои от най-популярните първоначални бизнеси, така наречените startup-ове. 

  1. Онлайн магазин: електронната търговия спестява много от разходите за реален магазин, като например наема за помещението, заплатите (не са ти необходими много служители) и складовите наличности, (снабдяването може да става в процеса на пристигане на поръчките). Тъй като конкуренцията вече е голяма, основното предизвикателство е идентифицирането на оптимална ниша, изготвяне на приятелски интерфейс, качествена комуникация с клиентите и превръщането им в лоялни клиенти. С 3000-5000 евро можеш да започнеш този бизнес (купуване на домейн, изготвяне на сайт, оборудване на склад, складови наличности и т.н.)
  2. „Био” бизнес: много хора искат да избегнат химикалите, използвани в промишлеността, да преоткрият вкуса на рецептите на баба и дядо, да са сигурни, че хранителните съставки са натурални. Можеш да правиш сладки, лютеница, козунаци, био козметични продукти, ръчно изработени бижута. Можеш да ги продаваш на тематични панаири, които все по-често се организират в големите градове, а ако имаш успех, можеш да си отвориш онлайн магазин за разширяване на клиентската си база. 
  3. Нетипично разкрасяване: предлагането в областта на центрове за “здраве и красота“ е голямо ”, но в нишата на “стайлинг за домашни любимци“ , на детско фризьорство, или на татуировките, например, все още би се намерило място за новодошлите. Персоналното отношение към клиента и атмосферата са важни елементи. Минималните разходи за започване на такъв бизнес достигат 10000 евро.
  4. Консултации: идеална комбинация между  страстта към дадена работа  и възможността за правене на пари , като  споделяш опита си с другите. Маркетингът, данъчните въпроси, и не само, са много подходящи за този вид бизнес. Като цяло стартирането на този бизнес не изисква големи инвестиции (Не смятаме средствата, които са били необходими, за да се изградиш като ценен специалист – образование, курсове, специализации).  На първо време доходите от него могат да допълват заплатата от основното работно място.
  5. Програми after-school: това е вариант за стартиране на бизнес в сферата на образованието.В масовия случай училищата не предлагат занимания след учебните занятия, а родителите често са заети до късно с работа. Комбинирането на обичайната услуга – помощ за подготовка на домашните с курсове по чужди езици, креативно мислене или практикуване на някакъв спорт, със сигурност ще привлече повече родители като клиенти.
  6. Нишата „селско стопанство“: отглеждането на екзотични плодове и растения, предлагани на „солени“ цени на пазара, може да е изключително доходоносно. Такива примери са бизнес с годжи бери, лавандула, арония, морски зърнастец. Не са необходими големи площи нито огромни инвестиции.
  7. Фирма за почистване: много от големите компании предпочитат да възложат услугите за почистване на малки фирми с няколко служители, на които може да се има доверие. Полезни са и приятелските отношения с шефовете на хотелски вериги, сгради с офиси и др., където бизнесът може да се лансира успешно.