Мечтаната работа е на „едно интервю разстояние“! Със сигурност сте се подготвили добре – помислили сте какво ще облечете, проучили сте организацията, в която искате да работите, наизустили сте отговорите на всички въпроси, които предполагате, че ще ви зададат. И все пак… съмнението, че пропускате някой важен детайл прояжда увереността ви.

За да ви помогнем, ще ви представим гледната точка на хората, които ви интервюират и вземат решение дали сте подходящ за позицията -  как и въз основа на какво те вземат решение, на какво обръщат внимание. Шансовете ви за успех ще се увеличат значително, ако се съобразите с резултатите от изследване на collegeatlas.org, проведено сред повече от 2000 мениджъри по човешки ресурси.

Фаталните първи  секунди..

Според изследването 33% от мениджърите вземат решение дали да ви наемат или не в първите 90 секунди от срещата.

Какво натежава в тези първи „фатални“ секунди?

На първо място (с 55%) това са облеклото, начинът, по който влизате и се настанявате за интервюто,  на второ (с 38%) -  гласът, начинът на изразяване и увереността ви  и на трето - използваният речник (7%).

Ах, тази мода…

Явно във фразата „по дрехите посрещат ….“ има смисъл!

Над 70% от работодателите заявяват, че не одобряват прекалено „модерното“ или предизвикателно облекло, а 65% казват, че начинът на обличане е бил решаващ фактор при избор между двама сходни по резултати кандидата.

Усмивката, тя води  ...

Оставете намръщената физиономия в къщи, когато отивате на интервю – тя не се харесва на 38% от мениджърите по човешки ресурси.

Какво още не харесват ли? 

Например, ако не ги гледате в очите, докато говорите(67%), ако стойката ви е отпусната,  не спирате да се въртите на стола или си играете с кичур коса, ако стоите със скръстени на гърдите ръце или ръкостискането ви е твърде вяло.

Като цяло, бъдете внимателни и се наблюдавайте– невербалната комуникация има огромно значение! 

Език мой, враг мой…

Не само на държавните мъже се случва да кажат нещо не на място :)

Често стресът от интервюто е лош съветник!

Ето кои са най-честите грешки, които се допускат от кандидатите:

  • Давате твърде подробни обяснения защо сте напуснали предишната си работа и/или демонстрирате явно, че все още не сте преодолели „загубата“.
  • Липсва ви чувство за хумор, индивидуалност и/или не показвате особен ентусиазъм по отношение на потенциалната ви нова работа.
  • Не сте направили достатъчно добро проучване с какво се занимава потенциалния ви работодател.
  • Фокусирате се твърде много върху вашите изисквания.
  • Не сте си направили труда да помислите предварително върху някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю и това МНОГО ви личи!

За да избегнете горните „клопки“ е добре предварително да подготвите отговори на следните „очевидни“ въпроси.

  • Какъв е вашия опит като… в областта на …?
  • Защо искате да работите за нас?
  • Какво знаете за нашата компания?
  • Защо напуснахте предишната си работа?

Така със сигурност ще намалите нивото на стрес!

Късметът помага… на подготвените :) 

Действително, доброто стечение на обстоятелствата може да ви помогне да получите мечтаната работа. Но и вие трябва да подпомогнете съдбата – с професионализъм, ентусиазъм, внимание към детайла и предварителна подготовка!