Празничните дни винаги натоварват бюджета ни, независимо колко е голям. Декември е извор на цял куп непредвидени разходи и всяка помощ е добре дошла. Ние вярваме, че хората трябва да си помагат преди всичко сами на себе си и събрахме няколко идеи как да изкарате допълнителен доход по празниците. Но не забравяйте, че сте длъжни да декларирате пред

НАП доходите извън трудов договор – граждански договор, хонорари и други печалби.

Организиране на парти

Празничният месец означава и много забави. А всяка от тях изисква организация и хора, които да се погрижат. В такива моменти често се наема допълнителен персонал за почасова работа. Попитайте за условията в парти-агенциите и действайте! Още по-добре е, ако имате певчески или артистичен талант – направо можете да се включите в развлекателната част. Ако откриете таланта си в организиране на развлечения, това може  да ви стане и основна работа.

Кетъринг

Ако умеете да готвите добре, винаги може да предложите услугите си на приятели и познати срещу възнаграждение. Приготвянето на храна за външни хора в България се контролира строго, така че не го правете за фирма или непознати. Първо, обикновено искат поне касова бележка, второ – рискувате и тяхното здраве, и глоба от Агенцията по храните и данъчните. Можете да се обърнете към регистрирани фирми, където да помагате по празниците или да се договорите да приготвяте храна при тях срещу процент от продажбите.

Изработка на подаръци

Оригинални картички, украса и различни дреболии, приготвени ръчно, винаги са оригинален и търсен подарък. Вече има много платформи, които предлагат продажба на такива продукти срещу регистрация. Повечето имат и преференциални условия за доставка с куриерските компании.

Гледане на деца

Хубаво е, когато детето е на училище или си има баба, която да го гледа докато родителите работят. А когато няма баба и училище… Става сложно и на помощ идват детегледачите. Тази работа освен добре платена, може да е и много забавна.

Снежанка, Дядо Коледа, джудже…

Всички Снежанки и празнични герои, които ходят по празниците, имат нужда от човек зад маскировката. Защо не се пробвате? Работата може да бъде не само за едно събитие, а за целия празничен период. Например Дядо Коледа в търговски център.

Снимки за продажба

Със сигурност ви е правило впечатление колко разнообразни снимки на празнична обстановка се публикуват навсякъде. Повечето не са правени специално, а се изтеглят от различни сайтове. Ако сте добър любител фотограф, можете да снимате празнични мотиви, членове на семейството в празнична среда, пейзажи, храна, домашни любимци и да ги изпратите на тези сайтове. Ако ги одобрят се включват в базата им данни и вие получавате пари при изтеглянето им. Имайте предвид, че трябва да предупредите близките си за какво ги снимате и да искате съгласие на родителите, когато снимате деца.

Сайтове за продажба и сваляне на снимки:

Помощ за битови услуги

Зимният сняг, на който толкова се радваме, си има и досадна страна – чистенето. Ако имате време и възможност, защо не предложите на съседи и познати да чистите вместо тях? Все пак ако те не го направят, рискуват глоба от общината. В България е слабо разпространена практиката срещу заплащане да поливате цветя, да разхождате домашни любимци и да наглеждате жилището в отсъствие на собствениците, но винаги може да опитате и с тези услуги.

Туризъм и пазаруване

В сезона на празниците зимните курорти, заведенията и магазините често наемат допълнително персонал само за празничните дни. Недостатъкът е, че това е доста натоварена работа, често с работно време над 8 часа. Освен това ще трябва да работите, когато другите почиват и се забавляват. Но и това е вариант, при това на места доста добре платен.

Във всички случаи – не забравяйте празничното настроение!