Мечтата на всеки любител на бързото забогатяване е да има мрежа служители, които да работят за него без заплащане. Вместо да чакаш успеха, използвайки 100% собствени усилия, е по-добре да се възползваш само от 1% от съвместните усилия на 100 доброволци, нали? Ако мрежата ти е съставена от ентусиасти, работещи добре в екип, какво по-хубаво от това?

Network marketing-а или продажбите в мрежа предлагат подобна рецепта. По принцип получаваш процент от реализираните продажби от сътрудниците, които си убедил да се присъединят към екипа за продажби, като те на свой ред получават комисионни от привлечените от тях сътрудници и така нататък, като комисионите се събират в резултат на създадената от теб мрежа. Има ли все пак слаби страни този тип “бизнес”?

  1. Първоначалната инвестиция. Дистрибуторите на първо място са купувачи. За да можеш да се надяваш, че ще започнеш да събираш комисионни от продажбите на други лица, трябва да започнеш със закупуването на търгуваните продукти от веригата. За да можеш да спечелиш нещо, първо трябва да инвестираш, т.е. да закупиш от въпросните продукти, а те не винаги са евтини.
  2. Мястото в мрежата. Скоростта, с която ще започнеш да събираш комисионни от продажбите на създадената мрежа е правопропорционална на разстоянието до върха на пирамидата (т.е. на мрежата). Ако схемата не е в самото си начало, ще ти бъде доста трудно да привлечеш други доброволци в мрежата за продажби. Когато видиш във вестниците обяви за оферти за участие в MLM системи (multi level marketing- мрежови маркетинг), потенциалът за растеж вече е значително по-малък.
  3. Цената. Ако търгуваните продукти в системите MLM са добре продаваеми, никой не би организирал мрежи от агенти за продажби, които да работят и да разясняват на клиентите. Бихме ги намерили директно в хипермаркетите. Фактът, че не ги откриваме там означава, че става дума за продукти, които се продават трудно (поради цената или спецификата им). В повечето случаи подобни продукти са със солени цени, дори и след намаленията, предоставяни  от сътрудниците.

Можете да се опитате да допълните доходите си, участвайки в някоя MLM система, но за да постигнете успех наистина, ще трябва внимателно да проверите следното : дали продуктите са „продаваеми“, каква е първоначалната сума (стойността на първите задължителни покупки), атрактивността на комисионните и позицията в мрежата (дали не е много отдалечена от върха на пирамидата).