Едно от най-известните четива по цял свят за финансова грамотност и просперитет, без съмнение е книгата “Богат татко, беден татко”, написана от Робърт Кийосаки.

Това е невероятно увлекателна книга, която съдържа основни фундаментални принципи на печелене и съхранение на парите. Дори написана през далечната 1997г., книгата е много актуална и към днешна дата.

Истината е, че тя е била написана и предвидена за родители, които да я разберат и да предадат на децата си тези най-важни уроци за това как да управляват своята финансова независимост. На практика, родителите са тези най-важни първи учители за децата!

Това четиво се оказва толкова полезно не само за децата, но и за родителите, много от които след прочита и се научиха как да изкарват пари.

Ние от Семейни финанси съветваме всеки, който досега не е чел “Богат татко, беден татко”, задължително да си обогати финансовата грамотност точно с тази книга, защото тя наистина ще ви бъде много полезна.

Новата "Мантра за пари" - “Богат татко, беден татко”

Творението на Робърт Кийосаки е най-общо казано книга за финансовата грамотност, която изказва голямо разнообразие от идеи, как да изкарате пари и съответно да ги натрупате във Вашия бюджетен баланс, като в последствие те стават все повече и повече. Според Семейни финанси, а и не само, целта на “Богат татко, беден татко” е да ви накара да промените вашето мислене, а по този начин и вашите навици, които определят вашия живот.

“Как да изкарам пари” - къде са отговорите в книгата

Съществуват хиляди отговори, които дава книгата. Но ние от Semeini finansi ще синтезираме няколко от основните. А те са:
  • да сте богати е само ваш избор! Въпреки, че това четиво не стартира точно с такава идея то, тя е заложена във всяка една страница на книгата. Робърт Кийосаки разказва, че когато искате да печелите пари, първата и най-важна стъпка е да притежавате много мощна вътрешна мотивация. Може би всеки от вас сигурно би искал да бъде финансово независим, но когато се стигне до действията, не всички са готови да извървят този път. Ако в човек отсъства истинска причина, то няма никакъв смисъл изобщо да пробва. Една от съществените идеи в “Богат татко, беден татко” е човек сам да избере своя път и съзнателно да даде всичко от себе си за своя успех;
  • с каквито се събирате, такива ставате и вие! В книгата за финансова независимост - “Богат татко, беден татко” целият сценарий разказва за двама татковци. Бедният татко е родният баща на Кийосаки. Той е много възпитан и вярва на мотото: “Учи много, за да работиш в добра фирма”. Докато богатият татко е баща на най-добрия приятел на Кийосаки, който пък изповядва различни ценности – “Учи много, за да осъзнаеш как да инвестираш правилно”. Основните различия в двете гледни точки и виждания на тях двамата към парите определя и тяхното положение. Ако някой от вас е заобиколен от близки хора, с мислене-тип “Беден татко”, все някога и вие ще започнете да мислите като такъв. Но ако близките хора от вашето обкръжение разсъждават, като “Богат татко”, вероятно това ще се отрази и на вашето собствено мислене;
  • трябва да се придобиват активи, ако искаме да печелим! Истински активи са активите, които генерират доходи. Проблемът, който Кийосаки констатира е, че повечето от хората  не знаят какво точно е “актив”. Това им повлиява да взимат поредица от грешни решения, от които е и това например да закупят дом с дългосрочен ипотечен кредит. За автора апартамента и колата не са никакъв актив. “Защо ли” ще се запитате? Защото нито едно от изброените не носи дивидент, даже напротив, те генерират само разходи;
  • генерирайте пасивен доход! Пасивният доход е такъв доход, който се генерира от някакъв вид актив, без да е наложително непрекъснато да взема участие в някакъв вид дейност, за да го получава. А това могат да бъдат например доходоносни имоти, които вие да отдавате под наем. Ние от Semeini finansi ви съветваме горещо да опитате да генерирате ваш пасивен доход.

Какво ще научите от книгата, което не се преподава в училище

За автора финансовата грамотност в действителност е едно от най-важните неща, за деца и родители, чрез което те да научат истинските уроци за това как да изкарват пари. Според Семейни финанси образователната система изобщо не подготвя младите хора на финансова грамотност. В това четиво Робърт Кийосаки синтезира основните стълбове на добрата финансова грамотност за децата и техните родители.

Тя включва анализа на базисни понятия, като например, какво са “активи” и какво са “пасиви”, инвестиции, и редица други. Една от най-големите идеи заложена в това четиво е, че човек трябва да инвестира първо в своето образование. Ние от Семейни финанси подкрепяме тази идея на автора с две ръце.

Мнението на Semeini Finansi

Според нас от Semeini fininasi всеки, който е прочел тази книга, която се стреми да ви научи да изградите вашата финансова независимост, със сигурност се е замислил над основните отговори, които разкрива тя.

Вероятно ако сте от хората прочели това четиво, сте променили и вашата гледна точка. Но ако сте от хората, които никога не сте се докосвали до магията на “Богат татко, беден татко”, ние от Semeini finansi ви препоръчваме горещо да я прочетете.