Всеизвестен факт за всички, които се движат по извънградски пътища е, че наличието на платена такса “Винетка” е задължително. В днешно време проверките и глобите за винетка са се увеличили драстично. Контролът е завишен максимално.

Така че, вие, ползвайки извънградската инфраструктура, сте задължени да притежавате заплатен превозен документ от този тип. Към днешна дата обаче не се налага да залепяте въпросния документ на вашето стъкло и процедурата по закупуването му е значително по-гъвкава и облекчена.

Повече за електронните винетки ще научите в следващите редове от Семейни финанси.


Какво представляват електронните винетки

В България те са въведени от януари 2019 г. Вече не са обичайния хартиен стикер и не трябва да се лепят никъде. Вместо това, те са електронен документ, с който вие удостоверявате, че конкретен автомобил, в определена категория, от съответната дата на закупуване и със определената продължителност, може да се движи извън пределите на градската инфраструктура.

При закупуването ѝ данните на автомобила се въвеждат в една единна централизирана електронна система. По пътищата, които са извън населените места, от Агенция пътна инфраструктура са монтирали статични рамки, разполагащи с фотоклетки, които при преминаване на автомобила, отчитат дали той е изряден или е в нарушение. При установено нарушение, специализирани мобилни групи вместо глоба предлагат заплащане на така наречената компенсаторна такса валидна до края на денонощието.

Ако нарушителя откаже заплащането на тази компенсаторна такса му се съставя акт и заплаща най-евтината такса за съответната категория на превозното средство. Ние от Семейни финанси съветваме да проверявате преди да тръгнете на път извън града дали сте изрядни.

Как да извършим купуване на винетка онлайн

Закупуването им принципно се осъществява по няколко начина. И те са:
 • по електронен път;
 • в определени търговски пунктове;
 • в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура”;
 • чрез терминали за самотаксуване.

Повечето хора предпочитат да ги закупят, чрез онлайн сайта на агенция пътна инфраструктура. По този начин вие можете да бъдете сигурни за това че няма да допуснете някоя неволна, малка грешка, която бихте направили, бързайки на някой терминал за самотаксуване.

При купуването на винетка онлайн, първо се избира категорията на автомобила, след това периода на валидност, номер на автомобила, начална дата и плащане. Ние от Semeini finansi ви съветваме никога да не бързате при изписването на коректната и точна информация.

Вие вече можете да ги закупите и чрез мобилния си телефон и този начин определено има редица предимства, които са:
 • бързина на закупуване. При необходимост вие можете да купите вашия превозен документ, даже без да трябва да търсите някоя бензиностанция. Също така не е необходимо да отбивате на пътя и да търсите безопасно място, а просто да помолите вашия пасажер на съседната седалка, да го заплати от вашия телефон, което определено ще ви спести доста време и ще избегнете потенциални глоби за винетка, ако нямате такава;
 • винаги с вас. Имайки в предвид, че тя пристига веднага на вашия мобилен телефон, това ви гарантира, че със сигурност ще бъде с вас при проверка;
 • можете да купите няколко стикера. Вие бихте могли да заплатите няколко от едно и също мобилно устройство, като заявявате, разбира се правилните и коректно изписани данни на конкретния автомобил;
 • имате възможност за конвертиране. Ако вие вече притежавате платен превозен документ и желаете да го конвертирате в електронен вид, това няма да бъде никакъв проблем.

Типове и видове винетки

По категория превозните документи са:
 • К1. За този тип категория вие бихте могли да заплатите за дневна, месечна или годишна;
 • К2. За тази категория също разполагате с възможността да се възползвате от дневна, месечна и годишна;
 • К3. При тази категория превозни средства вие имате опцията за уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна.

Валидността на електронната винетка можете да проверите в онлайн портала Vinetki.bg, като се изпише държавата и регистрационния номер на автомобила.

Още от Семейни финанси

Ние от Semeini finansi сме на мнение че опцията за купуване на винетка онлайн е страхотна и изцяло съобразена с днешния забързан и динамичен живот, който живеят мнозина от вас. И според всеобщото мнение това е един доста по-бърз и комфортен начин да се снабдите лесно с желания превозен документ. Ние от Семейни финанси съветваме, когато въвеждате данните за вашия автомобил да проверявате по няколко пъти, дали те съвпадат, тъй като понякога е възможно да се допуснат грешки.