Когато наистина не разполагате с наличните средства, за да постигнете вашата съкровена мечта, а именно да закупите мечтаното от вас жилище, се налага да потърсите опция за допълнително финансиране.

Финансирането най-често се осъществява от банката.

Без значение дали купувате недвижим имот за семейството или пък за дългосрочна инвестиция в бъдещето, този вид заем от банката е едно добро решение за вас.Вие бихте могли да кандидатствате за кредит срещу ипотека, но има няколко наистина важни неща, на които ние от Semeini finansi ви съветваме да обърнете значително внимание:
  • Цена. Тя е общия сбор от годишния процент на разходите, който включва определената лихва и всички видове такси и комисионни по кредита. Следователно този с по-ниска лихва може да се окаже по-скъп от такъв с по-висока лихва;
  • Това е един вид “бреме“ за семейния бюджет и то с дългосрочно обвързване. Преди да предприемете първата крачка към закупуване на жилище по този начин би следвало да направите проучване и да сравните различните условия, които биха ви предложили различните банки. Най-често вие се доверявате на обслужващата ви банка или на съвети от приятели. Така лесно можете да вземете грешно решение и да утежните вашия бюджет. В интернет може да намерите и сравните условията от различните банкови институции. Също така може да се консултирате с финансов специалист във всяка банка;
  • Лихва – обърнете внимание дали е плаваща или фиксирана за целия срок на погасяване. Важен е не само процентът, а и как точно се формира;
  • Кредит с промоционални условия. Звучи доста примамливо, но ние от Семейни финанси съветваме да проучите, какво ще се случи след изтичане на промоционалния му период;
  • Рефинансиране. Вие трябва да знаете, че след изтичане на първата година от усвояването на финансирането не дължите такса за предсрочно погасяване.

Какво е ипотека

На много от хората в днешно време им се налага да се финансират допълнително, за да закупят жилище или друг недвижим имот. Кредита срещу ипотека е страхотна опция пред вас и така бихте могли да постигнете вашите бъдещи цели. Като за начало ние от Семейни финанси ще се опитаме да разясним какво точно представлява този вид заем от банката.

Тя е вещно право, което се основава върху недвижим имот, който в бъдеще вие ще можете да използвате, като гаранция при получаване на поискания от банката кредит с ипотека на апартамент. Ипотеката може да бъде два вида – законна ипотека и съответно договорна. Например законната ипотека се отпуска при условие че:
  • Взимате финансирането с цел да закупите недвижим имот;
  • Размерът на заема не надвишава продажната цена на имота;
  • Целия заем използвате за покупката;
  • Заемът ви се отпуска от банка.


Ние от Semeini finansi съветваме да не прибързвате с решенията си, особено когато купувате недвижими имоти, а вместо това да направите обстойно проучване, защото само по този начин ще изберете най-добрите условия за вашия семеен бюджет.

Можете да се възползвате от финансов консултант, ако това е необходимо, който вместо Вас ще проучи условията, които ви предлага всяка една банкова институция.


Кога ипотекираме недвижими имоти

Както и при всеки друг заем, кредитът с ипотека има своите специфични изисквания. За да бъде сигурна банката, че ще могат да и бъдат върнати парите, които е отпуснала се застрахова с ипотека на апартамент например.
Вие можете да се възползвате от различните примамливи условия, които ви предоставят банките, фиксирани и плаващи лихви, преференциални условия и редица други.

Най-често прибягвате до варианта да вземете кредит с ипотека, за да закупите определен вид имот, но не само. Вие можете да използвате отпуснатото финансиране, за да извършите ремонтни дейности в дома си, да закупите новия автомобил, за който мечтаете, за обучение или пък за почивка. Така че няма значение каква точно е целта според Семейни финанси, важното е да я постигнете.


Кредит срещу ипотека или без според Semeini Finansi

Отговора на този въпрос до голяма степен се обуславя от това колко голяма сума ви е необходима. Ако имате възможност да спестявате, ние от Семейни финанси ви съветваме да го направите задължително, тъй като в един момент, когато например пред вас стои целта да закупите жилище, ще ви бъдат необходими доста пари.

Ако до този момент сте спестили поне половината от сумата ще ви бъде доста по-леко с вноските. В този смисъл ние от Semeini finansi вярваме, че колкото по-малко пари ви се наложи да поискате, толкова по-добре.

Възползвайте се от ипотечния калкулатор, разположен в уеб сайта за да изчислите колко скъп имот бихте могли да закупите.