Към днешни дни, България е едно от най-търсените и привлекателни места за много чуждестранни компании, които искат да развият своя вид бизнес. А защо е толкова привлекателна ще се запитате?

Много просто. На територията на родната ни страна наемите за различните видове работни помещения са значително по-ниски, данъчното облагане също има по-нисък процент.

По-ниското заплащане на работната ръка у нас също е една благоприятна предпоставка за привличането на чуждестранни инвеститори, които да започнат различни видове бизнес в България. Обикновено избират да развиват своите компании в големи градове и привличат големи екипи от квалифицирани хора, които да работят за развитието на техния бизнес.

Според Семейни финанси тази тенденция има много положителни аспекти, тъй като в България има много високо квалифицирани кадри, които искат да се развиват в определена насока, а тези чуждестранни фирми подкрепят тяхното професионално израстване.

В следващите няколко реда ние от Semeini finansi сме ви подготвили кратък списък, според националната класификация на професиите, на най-търсените професии в България към днешна дата.


ИТ специалисти

В последните няколко години се наблюдава истински възход в така популярната ИТ сфера. Много хора се преориентират професионално и стартират различни видове курсове за програмисти или пък QA специалисти, разбира се водени от желанието да вземат по-високи заплати.  Да започнете да градите IT кариера в точно този момент е изключително добра перспектива пред вас според Semeini finansi.

Към днешни дни този сектор е изключително “гладен” за IT специалисти. Тази индустрия за милиони за развива с много бързи темпове и бележи невероятен възход. Според националната класификация на професиите, едни от най-търсените професии са ИТ специалистите. А най-търсените позиции сред тях според Semeini finansi са за:
  • Програмист;
  • Quality assurance;
  • Project Manager;
  • Technical Support.

Стюардеси, пилоти и служители във въздушния транспорт

Съществуват редица професии според националната класификация на професиите. Според последни данни, едни от най-търсените професии в България са тези на стюардесите, пилотите и като цяло на служителите във въздушния транспорт. Тяхната работа, която предимно е обвързана с много и различни видове пътувания по целия свят, звучи много привлекателно.

Но тези интересните пътувания са съпроводени и от много важни задачи, които съвсем не са лесни. Цялостният екип на съответната авиокомпания е задължен да осигури приятния път на пътуващите, и разбира се да се погрижи за тяхната безопасност. Например едно от основните изисквания за стюардесите е да покажат на пътниците как да реагират правилно при аварийна ситуация.

Ние от Семейни финанси можем да потвърдим, че една от най-търсените професии в страната е тази на стюардесата, за нея обаче трябва да отговаряте на всички изисквания за стюардеси. Ние от Semeini finansi ще обобщим в кратък списък някои от тях. А те са:
  • Трябва да владеете отлично поне два езика. Тук правилото “Колкото повече толкова повече” важи с пълна сила;
  • За да станете стюардеса или стюард съответно, трябва задължително да сте завършили успешно курса в тази професионална област;
  • Трябва да притежавате необходимия ръст;
  • Не можете да имате татуировки, които са видими за останалите;
  • Умението да плувате също е задължително;
  • Добрата дикция, уравновесен характер и отличните комуникационни умения също са задължителен елемент от списъка с изисквания за стюардеси.

Специалисти по дигитален маркетинг

Маркетинг специалистите бележат изключителен прогрес. Особено тази част от тях, които са избрали да се развиват в дигиталния маркетинг. Всъщност дигиталният маркетинг е такъв вид маркетинг, който развива своята дейност в необятното дигитално пространство. Той играе много важна и съществена роля за всяка компания, която иска да увеличи своите продажби. Без намесата на професионалните маркетолози, за много от фирмите ще бъде изключително трудно да пробият на пазара.

Към днешна дата, може би няма нито един продукт или определена услуга, която да не присъства в онлайн пространството. А за да бъде развито това предлагане на съответните стоки или услуги, е задължителна намесата на специалистите, занимаващи се с дигитален маркетинг. Ние от Семейни финанси смятаме, че чрез тяхната професионална помощ компаниите осъществяват изключително важната връзка с техните клиенти.


Графични дизайнери

Графичните дизайнери търпят огромно развитие. Те са тези хора, без чиято компетентна намеса не може да стартира някакъв определен вид софтуерен проект. Според Семейни финанси професията графичен дизайнер определено би могла да ви гарантира изключително висок стандарт на живот в България. Тези специалисти са наистина добре платени и все още доста търсени на пазара на труда.