В днешно време все по-често се говори за това как много от съществуващите работни позиции ще бъдат напълно заличени. С развитието на изкуствения интелект и научните направления в сферата на роботиката хората ще стават все по-лесно заменяеми от роботите.

Това на практика е една лоша тенденция най-вече за тези, които работят в сферата на услугите, по простата причина, че този сектор най-лесно ще бъде заменен от изкуствения интелект.

Ние от Семейни финанси обаче вярваме, че въпреки тази бързо развиваща се тенденция, именно разработването и откритието на такива нови технологии ще се превърне в значителен повод за това да бъдат създадени нови перспективни позиции.

С напредването на технологиите обаче и появата на търсене на квалифицирана работна ръка, ще се появят и нови обучения, практики и специалности в образователната система, които да подготвят и обучат кадри, които да отговарят на изискванията.


Професиите с изкуствен интелект

Към днешна дата развитието на изкуствения интелект вълнува много хора по целия свят. Със скоростното развитие на науката в тази сфера вече можем да видим множество творения притежаващи изкуствен интелект. Интересните професии, които ние от Semeini finansi смятаме, че след 20 години ще бъдат актуални са:
  • Инженери на изкуствен интелект. Изкуственият интелект тепърва ще бележи своя възход и ще навлезе до голяма степен в живота на всички. Това със сигурност ще повлияе и на търсенето на съответните кадри, които да могат да се занимават с неговото създаване. Така наречените инженери на изкуствен интелект ще бъдат специалисти в създаването на роботи, които ще могат да откликват на гласови команди и които ще са много по-автономни от сегашните;
  • Телехирург. Може би звучи наистина фантастично, но в бъдеще време ще бъде възможно хирурзите да ръководят съответната операция изцяло дистанционно. Безкръвните операции са напреднали много сериозно в днешно време, но след време все повече ще навлизат и хирурзите-роботи, които ще могат да бъдат управлявани дистанционно от добри лекари. Разбира се, скоростта и самото навлизане на този тип открития за човечеството ще е бъдат силно зависими от цената, тъй като вероятно много малък брой болници ще могат да си позволят подобен тип услуга.

Кои професии никога няма да изчезнат

Четейки редовете по-нагоре, сигурно вече се чудите кои сега съществуващи позиции ще останат след появата на роботите. Ние от Семейни финанси смятаме че едни от вечните работни позиции, които може би никога няма да изчезнат са:
  • Професия учител. Да, вярно е, че вече и обучението не е същото. Масова практика е всяко дете или гимназист да разполага с таблет или лаптоп, чрез който може да си преговори уроците и да си напише домашните. Създават се общи групи, платформи, директории, чрез които учениците могат да се свържат със своя учител и да поискат помощ в обучението. В някои западни страни пък са въведени официално таблетите, като средство, без което не можеш да влезеш в час. Но при всички случаи ние от Semeini finansi смятаме, че професията учител няма да бъде заменена, поради безспорната нужда на всички ученици да им бъде разяснен материала например. От друга страна добре знаете, че един учител не само обучава, а и доста често възпитава;
  • Професия готвач. Едва ли ще бъде измислен скоро робот, който да направи автономно различни вкусни ястия или пък да предложи нови такива. Позицията за готвач изисква редица специфични качества. Творчеството тук играе много важна роля, а то би могло да се произведе само от човешко същество;
  • Професия гримьор. Доводите да не може един робот да заеме професията гримьор, може би биха се припокрили напълно с тези, които вече изложихме за професията готвач. И при гримьорите, както и при готвачите се изисква в голяма степен да бъде вложен собствен почерк и голяма доза творчество;
  • Професия ИТ специалист. ИТ сферата се развива с бързи темпове. Позицията за ИТ специалист в днешни дни е много предпочитана и изключително популярна. Разбира се основен мотив за това е доброто заплащане. В бъдеще ит специалистите няма да изчезнат, защото те ще бъдат хората, които по всяка вероятност ще разработват проектите и ще тестват грешките на роботите.

Още от Semeini finansi

Редица от интересните професиите, за които можем към днешна дата да намерим обяви, след време ще изчезнат.

Например, работната позиция за хигиенист по всяка вероятност няма да съществува. И днес се проектират стотици роботи, подпомагащи този вид хигиенизиращи дейности. Вече можете да зададете траектория на прахосмукачката си робот, а тя да почиства докато вие се излежавате на дивана.

Друг пример за работни позиции, които след време няма да съществуват и ние от Семейни финанси можем да ви дадем, са администраторите и сервитьорите. В институциите отдавна се прокрадват идеи за разработването на големи платформи, които ще приемат, обработват, насочват и съхраняват информация. А света на ресторантьорството след години изобщо няма да бъде същия.

Функциите на сервитьора ще бъдат иззети от вежливи и приятелски настроени роботи, които ще ви обслужват. Всичко това може да доведе до катастрофални последствия за ниско квалифицираната работна ръка, но може пък да стимулира други да правят все повече и повече открития.