Въпреки че по-голямата част от пожарникарите в България не работят срещу впечатляващо заплащане, това е една от професиите, които изискват един по-различен вид мотиви и те са обвързани главно с помощта към хората.

В последните няколко години се наблюдава една нарастваща тенденция, която показва че все повече млади хора, искат да се впуснат в предизвикателствата на тази хуманна професия.

Разбира се да сте млад огнеборец не е толкова лесно и преди да започнете да спасявате хора е нужно да преминете през различни курсове, изпити, школи и конкурси за пожарникар.

Кандидатстването за този вид професия е съпроводено от редица документи, които вие трябва да си набавите предварително, за да се уверят че сте годен за този вид дейност.

Слагайки гордо униформата за пръв път също няма да ви е напълно достатъчно, за да знаете какво трябва да се направи във всяка една ситуация. Ние от Semeini finansi смятаме, че професията е изключително динамична и непредвидима и това я прави толкова вълнуваща.


Как се става пожарникар

Както вече споменахме, повечето хора, насочили се към тази професия, имат по-различни мотиви от заплатата. Разбира се, всеки има своя собствен мотив, но водещата цел на всички огнеборци е да помагат на хората. В този смисъл, според Semeini finansi това е една от хуманните професии, за които заплатата определено не е най-важна.

Ако вие искате да облечете гордо огнеборската униформа, в следващите няколко реда ние от Семейни финанси ще се опитаме да синтезираме най-важните неща, които трябва да знаете за това как се става огнеборец. А те са:
 • Трябва да сте пълнолетни. За да станете огнеборец, задължително трябва да имате навършени 18 години;
 • Трябва да сте преминали успешно курсовете за шофьорска книжка;
 • Задължително трябва да имате чисто съдебно минало, както и документ за това;
 • Наличието на диплома за завършено средно образование или поне сертификат от професионално училище, курс или школа в тази сфера, също е едно от задължителните изисквания;
 • Предварително трябва да си набавите необходимите сертификати. На всеки от вас ще му бъдат нужни сертификати за оказване на спешна помощ и такъв в сферата на парамедицината;
 • Със сигурност трябва да се подготвите за вашето кандидатстване. Преди да ви назначат ще бъдете подложени на редица тестове, някои от които ще бъдат практически, чрез симулации;
 • Задължително ще ви трябва да преминете през медицински прегледи;
 • Всеки един ще трябва да премине през конкурс за пожарникари, а избраните минават през обучението на съответната организация, за която искат да работят. Курсовете са доста тежки и интензивни и обикновено продължават няколко седмици;
 • Бонус съвет от Semeini finansi. Ако вие наистина сте решили да се явите на конкурс за пожарникари и да сложите униформата, то сигурно вече сте наясно със своите лични мотиви за това да станете огнеборец. Преди да кандидатствате обаче, можете да се свържете с други огнеборци, да контактувате с тях и да почерпите от техния опит и знания. Със сигурност това ще бъде ползотворно за вас. Друго нещо, което би ви било също от полза, е да разучите какво предлагат различните школи, да се информирате за датите на конкурсите за пожарникари и да се подготвите за важните изпити.


Кои са школите за пожарникари в България


За голямо съжаление школите в България към днешна дата не са много, но с нарастващия интерес за кандидатстване за тази вълнуваща професия, вероятно ще бъдат разкрити повече изпитни школи и обучителни бази. В България най-известни школи в момента са:
 • Школа по Противопожарна Охрана на МВР в гр. Варна, която подготвя кадрови пожарникари;
 • Факултет Противопожарна Охрана във Висшата специална школа на МВР в София, която подготвя инженерно-командния офицерски състав.


Трудно ли е според Semeini Finansi

Да спасяваш други хора не е лесна задача. И ние от Семейни финанси вярваме, че всеки ще се съгласи с това. В България заплатата на един млад пожарникар не е толкова впечатляваща, но динамиката и чувството че сте помогнали на някой в беда е безценно.

По света има много различни професии, но тази на огнеборците се отличава значително от всички тях. Непреодолимо вълнение, истинска радост, ужасяващ страх и блажено удовлетворение са една наистина много малка част от хилядите емоции, които преживяват тези смели хора всеки ден, борейки се да спасят нечий живот. А това, повярвайте, не е за всеки!