Море, планина, страхотни гледки, невероятна храна, интересни хора. Всичко това са само част от “ангажиментите” на хората с професия “Професионален пътешественик”.

Сигурно стотици хора мечтаят да пътуват навсякъде по света и да научават нови неща, да се срещат с различни хора и да запазят хубавите спомени. Но колко от тях биха зарязали работата си, приятелите и семейството, за да станат професионални пътешественици и да пътуват всяка седмица на ново място? Сигурно не са много.

Ние от Semeini finansi смятаме, че наистина малък процент от хората наистина могат да се впуснат в предизвикателството да пътуваш по целия свят. Друга истина е това, че не винаги всичко е толкова красиво, а хората не винаги са толкова приятелски настроени.

А второто определено може да ви навлече сериозни проблеми. Ние от Семейни финанси смятаме, че професията “Професионален пътешественик” може да е много интересна и вълнуваща, но същевременно с това и много опасна.


Какво работят “Професионалните пътешественици”

Добре печелещи в своя бранш специалисти с кариера зад гърба си в прочути компании просто зарязват забързания живот и тръгват на околосветско пътешествие. Вероятно звучи малко несериозно това как един успяващ мениджър например тръгва само с  раница на гръб и заменя  деловите разговори и хубавите костюми с пътуване на стоп. Но повярвайте, това се случва.

Много хора може би ще кажат, че това сигурно е една от най-вълнуващите професии. И със сигурност ще бъдат прави. Ние от Semeini finansi също смятаме така. Но дали наистина тези професионални пътешественици са щастливи на хиляди километри от родното си място, приятели и роднини?

В редица техни блогове вие можете да видите различни красиви снимки от техните околосветски пътешествия. Разказвайки за своите смайващи преживявания, можете да усетите и техните емоции и чувства свързани с всеки един прекрасен момент. Но какво в действителност правят те? Основните задачи на един професионален пътешественик са:
  • Планира пътуването. Преди да се отправи към своето околосветско пътешествие той стриктно спазва своя план, за интересните дестинации, които иска да посети. Ако и вие искате да станете професионален пътешественик ние от Semeini finansi ви съветваме първо добре да планувате пътуването си;
  • Съставя бюджет. За да няма изненади, той стриктно трябва да направи разчет на своя бюджет. Например трябва да пресметне: колко ще струват билетите; колко пари ще му бъдат необходими за храна и редица други;
  • Намира начини да се финансира. Най-често пътешествениците намират спонсори, издържат се чрез онлайн платформи, блогове или работят дистанционно. Към днешна дата те се радват на хиляди гледания в youtube и по този начин също могат да добавят към бюджета си някаква сума.
  • Открива интересни места. Едно от най-важните неща е да открие най-специалните места, които да покаже;
  • Разказва и показва интересните дестинации, които е посетил. Всяка една интересна дестинация, която е посетил трябва да бъде придружена със смайващи фотографии и завладяващи истории, които задължително присъстват в неговия блог.


Кой ги спонсорира

Както вече споменахме малко по-нагоре в текста, те намират различни начини за финансиране. Едни избират да работят дистанционно, тъй като това им дава по някакъв начин определена сигурност, че няма да останат без пари. Други пък се издържат чрез онлайн платформи за търговия, гледане на видеа и др..

Не малък е процентът и на такива, които разчитат на съответните спонсори. Съществува и още един тип финансиране за тези, които се установяват за по-дълго време на определено място.

Те могат да намерят временна работа. Ние от Семейни финанси съветваме всеки от вас, който е решил да поеме по същия път, да подсигури предварително своето финансиране, защото по този начин вие ще бъдете сигурни, че няма да изпаднете в неблагоприятна за вас ситуация.


Какво да правите след като пътувате

Ако вие искате да станете професионален пътешественик, то сега е моментът. Ние от Семейни финанси вярваме, че всеки трябва да следва собствените си мечти. В днешно време това всъщност е една доходоносна професия, която би ви донесла добри приходи и интересни преживявания. Ако мечтаете за това просто го направете.

Пътувайте, опознайте нови красиви места, запознайте се с интересни хора, научете много нови неща. Вероятно в определен момент обаче ще ви се прииска да се върнете. А какво ли ще правите след като се върнете от своето околосветско пътешествие? Вие можете:
  • Да се върнете отново в забързаната рутина и да започнете работа;
  • Да напишете книга за вашите интересни истории свързани с пътуването;
  • Да продължите да поддържате блога си и да го обогатявате разказвайки за най-запомнящите се ваши моменти.