Понякога се налага да пестим повече, отколкото ни се иска. Дали заради намалени доходи или защото спестяваме за нещо, или е възникнал непредвидено харчене, всеки минава през подобен период. Предлагаме ви няколко идеи как да намалите разходите, които всеки месец се определят като „фиксирани“ или твърди. Всъщност, изобщо не са до такава степен

фиксирани и спестявайки от тях, ще разполагате с повече пари. Не, няма нужда да заживявате отшелнически или да си представяте как стоите на студено. Има много начини да спестите без да си го причинявате.

  1. Променете тарифния план на телефона си. Ако срочният ви договор е изтекъл, лесно ще го направите. Ако не е – говорете все пак с оператора, може и да се измисли нещо – например повече минути за същата такса, малко доплащане за неограничен брой съобщения. Проверете дали не плащате за услуги, които не са толкова необходими.
  2. Помислете дали не може да намалите и пакета за телевизия и интернет. По-малко телевизия и онлайн връзка, която е само малко по-бавна няма да нарушат основите на ежедневието. А и вместо да гледате повече канали, може да си намерите по-интересно занимание, включително допълнителна работа.
  3. В случай, че сте от хората, които излизат често, пресметнете колко пари отиват за заведения. Може да ги намалите лесно – или разреждате излизанията, или намалявате алкохола например. Това си има голям плюс – ще сте по-бодри на следващия ден и готови за решаване на проблеми
  4. Наистина ли постоянно ви трябва колата? Ако разстоянието, до което отивате, се стига удобно с обществен транспорт, колата не ви е необходима. Това намалява разходите за гориво, поддръжка, а нерядко и за паркиране. Освен това може да промените стила си на шофиране – без толкова силно подаване на газ, по-кротко и плавно. А защо не и по-икономична кола?
  5. Често голяма част от разходите на домакинство са за отопление и вода. До 2-3 градуса по-ниска температура през зимата и по-топло през лятото ще намалят сметката. Не оставяйте водата да тече без нужда, не пускайте полупразна пералня. Имайте предвид, че като цяло пералнята и миялната машина хабят по-малко вода и енергия от ръчното пране/миене.
  6. Изключвайте уредите, които не ви трябват. Телевизор, рутери, микровълнова – в режим „изчакване“ те продължават да хабят енергия. Изключение е бойлерът – там загряването на студена вода консумира много повече ток, отколкото ако го държите включен постоянно. Същото е и с климатиците, ако времето е много студено.
  7. Колко належащи са външни битови услуги – химическо чистене, фризьор, козметик? Понякога при  химическо чистене се дават излишно много пари за дрехи, които спокойно могат да се пуснат в пералня или да се изперат дори по-добре на ръка. За дамите - не спирайте да ходите на фризьор, но помислете не може ли да се боядисате сама?
  8. Опитайте да готвите по-често с продукти, които са част от българската кухня. Тя е създадена, за да се оцелява в трудни времена, продуктите й са лесно достъпни и почти всички – отглеждани наблизо, следователно – по-евтини. Заложете на сезонни продукти те са с най-ниска цена в сравнение с вносните и отгледани в оранжерии.
  9. Можете ли да си направите зимнина? Дори да е малко, няколко бурканчета сладко, лютеница, плодов сок – не изисква много усилия, а рецепти лесно ще намерите.
  10. Забавленията не са само платени – вместо на кино може да заведете децата в парка. И по-здравословно, и с по-малко бюджет (ако ограничите пуканките, сладоледа, шарените балони и подобни изкушения). Много общини и организации предлагат понякога и безплатни забавления за деца.

И накрая – не се отчавайте от спестяването. Ще се възнаградите в някоя спокойна вечер с чаша хубаво вино и ще размислите, че ограниченията си заслужават.