Веднъж не съм я бил поканил да излезем … Вярно е, но това пари струва, а аз откъде да ги взема? Пък и защо се сърди, нали си ме знае какъв съм - мислеше си Щуреца за своята приятелка Мравката.

Били ли сте в подобна ситуация:  искате да поканите любимия човек на вечеря, но няма как да отделите от бюджета си дори и неголяма сума?

Ако е така, предлагаме ви да приложите метода „Жълти стотинки“. Не, не става въпрос да вземете стотинките от касичката на детето:) А по-скоро да си направите своя :)

Методът „Жълти стотинки“ – как работи?

Всъщност, това е много популярен и лесен метод за сравнително неусетно (за джоба) спестяване на малки суми. Състои се в следното :

  • Правите си своя касичка (от кутия, буркан или каквото друго ви харесва). От психологическа гледна точка е по-добре да е прозрачен. Така ще може да наблюдавате нарастването на спестяванията ви.
  • Всяка вечер или през вечер събирате стотинките, останали от ресто при пазаруване, от джобовете си и портмонето си и ги слагате в касичката.
  • Дали ще броите колко стотинки отиват в касичката или не, е ваше решение. Ние ви съветваме да не се задълбочавате в пресмятането.
  • Дайте си време – месец, два или повече. Ако се налага, направете си втора касичка. Хубавото е, че с времето простото действие на събиране на рестото в „буркан“ се превръща в навик.

Колко пари можете да съберете с метода „Жълти стотинки“?

Истината е, че богат няма да станете :) Нашите наблюдения сочат, че с този метод може да се  спестят суми от порядъка на 10-50 лв. месечно в зависимост от индивидуалната финансова ситуация и дисциплината при създаване на навика. А също, и то не на последно място, зависи от предпочитаните методи при пазаруване – ясно е, че ако по-често плащате в кеш, то ще имате и повече „дребни стотинки“ от ресто.

Усещането за „безплатен обяд“ е основното психологическо предимство на този метод.

Случвало ли ви се е да извадите от гардероба дреха, която дълго време не сте ползвали, и да намерите в джоба пари? Усещането е като при печалба от тотото … е почти, защото обикновено става дума за малки суми.  А ако се замислите, това са ваши пари….

Подобен ефект се получава при спестяването с метода „Жълти стотинки“.  Просто защото натрупването става неусетно за джоба ви…

Не подценявайте малките суми :)

Въпросът с вечерята за любимия човек стои и е все така проблематичен, защото се събрали  едва около 15-тина лева. Няма нужда да унивате, а се огледайте – най-вече в интернет пространството. Има множество сайтове, които предлагат услуги и стоки със сериозни отстъпки.

 „Жълтите стотинки“ – вашият малък  фонд „Авариен“

Едно от основните правила при личните финанси е да си създадете и поддържате фонд „Бели пари за черни дни“. В крайна сметка, никога не знаете кога ще се развали колата  и ще ви трябват пари за поправката. Може да мислите за  събраните „жълти стотинки“ като за допълнителна финансова подсигуровка. Вярно, сумата едва ли ще е голяма, но в определени ситуации и тя ще ви свърши работа. Например, да си купите лекарства за поредната настинка.

 Заключение с усмивка... Спестявайте и украсете дома си :)

Допълнителен бонус на метода е, че можете да използвате „жълтите стотинки“ като детайл в домашния интериор:) Просто ги събирайте в  красив, прозрачен съд - ефектът е наистина интересен!