Есента и студът тази година ни изненадаха с рязката си поява. От непоносими жеги преминахме на есенен хлад и сняг по високите места. Всяка смяна на сезоните е предшествана от поне малко стрес, а допълнително трябва да подготвим себе си и дома си за зимата. Може да не ви се вярва, но през есента сме склонни да харчим доста над бюджета си.

Това е време, в което планираме почивка или поне кратко пътуване за Коледа и Нова година. Често се нуждаем от нови дрехи, обувки, децата започват училище, а с това се увеличават разходите. Студените нощи предполагат и включване на отопление, задържаме се повече вкъщи, пазаруваме и готвим повече. Последното може да излезе доста по-евтино от хапването навън, но ако го правим с план и мярка. Смяна на летните гуми със зимни също е част от многобройните разходи на есента. Добре е да проверим готова ли е колата за зимата – ето отново разход.

Как да се справим с всичко и да ни остават пари? Ето нашите 5 практични предложения.

1. Направете си есенно разчистване на семейните финанси!

  • Прегледайте сметките и тарифните планове за телефон, телевизия, интернет. Лятото често занемаряваме фактурите, но октомври е добро време да проверите колко плащате и може ли да намалите сметките си.
  • „Изчистете“ излишните финансови такси. През есента банките и застрахователните компании започват нов сезон в търсене на клиенти и ухажване на старите. Излизат нови оферти, продукти и предложения. Вижте какви сметки имате, колко заеми плащате и възможно ли е да намалите разходите по тях. При застраховките също може да има промяна, изгодна промоция, нови продукти, които да дават повече покрития и по-малко разходи.
  • Актуални са финансовите продукти, които предлагат обединяване на задълженията. С тях може да спестите значителни суми за иначе отделните кредити. Допълнително банките често работят със застрахователни компании и предлагат на клиентите си полици на преференциални цени.

2. Отоплението започва да се превръща в значително перо. Парното все още не е пуснато и домовете с ТЕЦ трябва да се топлят по друг начин. Останалите си знаят, че от октомври – ноември сметките за ток или газ растат. Прегледайте уредите и инсталациите. Ако са стари ги подменете, защото рискувате пожар или най-малкото ще плащате повече пари. Тези, които се отопляват на дърва, вече са ги купили. Най-добре е това да стане през пролетта, за да има време да съхнат. Преценете дали ще ви стигнат за цяла зима и ако трябва, се снабдете с още, или добавете висококалорични въглища и екобрикети.

3. Прегледайте автомобила. Сменете гумите, ако са летни или изтъркани, проверете отоплението, маслото, спирачките. В дъждовно и снежно време спирачният път е по-дълъг, така че трябва да са идеално изправни. Същото важи и за фаровете. Започнете да наливате зимна течност за чистачки.

Нещо, което мнозина пропускат – през лятото ни се случва да шофираме по черни пътища и през прах. Натрупването му в колата е вредно и опасно, така че го почистете възможно най-добре не само отвън, а и отвътре.

5. Дрехите и обувките. Ако сте с деца – почти сигурно всичко вече е станало малко и трябва ново. Възрастните често купуват импулсивно по-топли дрехи, защото изведнъж им е станало студено. Преди да се запътите към магазина, разчистете шкафовете и гардеробите и проверете какво имате. Със сигурно ще откриете забравени дрехи от минал сезон, които отново можете да носите.

Тези, които са здрави и няма да носите, можете да продадете или размените. Сайтовете за родители периодично правят кампания за размяна на дрехи, но вие може да намерите сродни интереси и в някой мама-форум.

Ако не искате смяна може просто да продадете – има множество сайтове и мобилни приложения за продажба. Снимайте с добра светлина, опишете и предлагайте. Няколко магазина за дрехи също изкупуват употребявани и запазени дрехи, обувки и чанти.

Чудесен вариант е да дарите топли дрехи и обувки за благотворителни кампании. Така ще помогнете на хора в нужда, а може да намерите и нови приятели.

5. Храната и джобните разходи. Есенната кухня е богата на пресни плодове и зеленчуци, цените им са ниски, така че – използвайте ги! Гответе сезонно - така е полезно, вкусно и здравословно. Освен това, ще спестите пари. За джобните разходи на децата препоръката ни е да говорите с детето, учител и други родители колко е разумната сума, която да им отделите. На места, където има стол за хранене или децата си носят закуска/обяд, може да давате само малка сума.

Възрастните могат да си правят сметка колко да харчат през деня. Идея – носете си обяд поне от време на време, и не налитайте често на кафе специалитети със сметана, сладкиши и снаксове. Отразява се зле на килограмите и на бюджета.

 

След като въведете ред в разходите, е време да се отпуснете и да се радвате на есента. Направете си ароматен чай или кафе, прочетете книга и използвайте всеки момент да хванете слънчевите лъчи.