Да се видим на питие тези дни – празници са – да разпуснем малко  :) А, чакай да ти покажа какви подаръци съм накупил – дори за колегата Стоян, представяш ли си:) И за мен има - ски обувки... Ти къде ще ходиш по празниците? Аз ще съм  в Алпите... Но преди това ще е пълна лудница - вечери, партита... - Щурчо не спираше да говори, а неговата приятелка Мравката

го гледаше с ококорени очи и се чудеше дали Щурецът не е спечелил от тотото...

Наистина, празничното настроение е навсякъде около нас – блещукащи светлини и украси, примамливи витрини, весели компании... Иска ни се да даваме (в духа на Коледа) и да получаваме :)  Но ако не внимаваме, може лесно да „продъним“ бюджета си!

 

Ето нашите предложения  за това КАК НАЙ-ЛЕСНО И СИГУРНО ДА СЕ ОКАЖЕТЕ БЕЗ ПАРИ по време и след празниците :)

 

  • Празничната еуфория ви кара да приложите на практика мотото „Веднъж се живее!“

Решавате, че след година усилена работа е време да „разпуснете“. Всяка вечер излизате и черпите всичките си приятели.  Купувате на любимия (любимата) така мечтания смартфон, а после плащате новогодишна екскурзия до Канарските острови.  Вярно, не разполагате с такива пари, но затова са кредитните карти... как ще ги връщате после е въпрос, върху който ще мислите през  новата година.

 

  • В духа на Коледните празници  показвате любовта си към семейството!

Решавате да „изкупите греховете си“ към семейството и малкото време, което сте отделяли през годината, като купите големи и скъпи подаръци за всички... Дори за братовчеда Петьо, с когото за последно сте се видели преди 10 години.  След това каните всички на Коледна вечеря. Освен отбрани храни и питиета, се налага да купите и нов сервиз от 240 части. После се чудите къде е отишъл коледният бонус и как ще плащате сметките през зимните месеци. Разчитате, че зимата ще е мека, ще намалят цената на парното и шефът ще ви вдигне заплатата!

 

  • Сигурен коледен бонус .... дали? 

Сигурни сте, че ще получите коледен бонус – нали толкова много сте се трудили през годината, пък и колежката Ваня го казва, а на нея може да се вярва! Затова, без колебание пристъпвате към пазаруване по празничния списък.  Сега може и да нямате пари, но ще  ползвате овърдрафта по дебитната карта. Оказва се, че колежката Ваня е права, но не съвсем :) – бонус ще има, но на половина по-малък от този, на който сте разчитали.  Избягвате да мислите, че през следващия месец част (или цялата) заплата ще отиде за погасяване на заема по овърдрафта. 

 

  • Подаръците – в последния момент! Просто много сте заети...

За някои може и да е Коледа, но на вас ви е „пламнала“ главата. Толкова работа имате, че празничните вълнения  са само излишно разсейване... Сещате се за подаръци малко преди дядо Коледа да „впрегне шейната“.  Решавате да поръчате подаръците по интернет –  за да не губите време. Но тъй като не сте проверили кога е доставката – а тя е 2 дни след Коледа поради натовареност -  се налага на Бъдни вечер да обикаляте магазините. В крайна сметка се оказвате с два „комплекта“ подаръци. Успокоявате се, че ще ги запазите до следваща Коледа ... е поне някои от тях..

 

  • Планиране ... ама не съвсем :)

Вие сте „цар(царица)“  на планирането, поставянето на цели и постигането им. Именно затова, си купувате празничен тоалет 4 седмици преди Коледа. И то не какъв да е, а 2 номера по-малък. Убедени сте, че това ще ви мотивира да отслабнете! Допълнителен мотивационен елемент е цената на тоалета!  Но ... сметката излиза „крива“, а вкусните изкушения - твърде много ... За утеха си купувате нов тоалет, по мярка, също и обувки. Подарявате си и един цял ден спа процедури, за да се сдобиете с нужния празничен блясък :) И така, незабелязано, изхарчвате дори парите за планираната шикозна вечеря в онзи страхотен ресторант. Вземате заем. Как ще го връщате е въпрос, който само помрачава празничното ви настроение.