Разглезени наследници, които смятат, че целият свят им е длъжен,  които очакват и искат само да получават,  бездейни, недоволни от околните и в крайна сметка от себе си– това е тайният кошмар на всеки родител. Дали ще възпитаме така децата си зависи от нас самите.  Ето нашите съвети за това как да развиете потенциала на своите деца.

1.Как да спестяват, за да постигнат дадена финансова цел

Като цяло българчетата разбират ползите от спестяването и могат да спестяват. Това сочат и данните от проучването  „FIQ – проучване и повишаване нивото на финансова грамотност на българските ученици“ – над 60% от учениците в началното училище спестяват. Това умение може и трябва да бъде развито отрано, а подходът да е съобразен с възрастта на децата.  Няма как да очаквате малките палавници на 4-6 години да мислят дългосрочно, затова просто ги насърчете да събират дребни суми, за да си купят играчка или лакомство. И тъй като учат и с „очите“ си, е добра идея да сложите до касичката картинка с изображение на желаното от тях нещо.  По-големите имат и по-скъпи желания.  Покажете им как да си изработят прост финансов план – каква сума им трябва за дадено нещо, как и за колко време могат да я съберат. За да ги окуражите, може да им предложите да удвоите събраната от тях сума, ако постигнат целта си за според плана.

2.Как да управляват джобните си  (бюджетиране)

И при малки, и при големи важи едно правило – чужди пари лесно се харчат. Ако вие, като родител, сте неизчерпаем източник на пари и задоволявате всяка прищявка, то децата ви няма да се замислят за това как харчат и колко харчат – та нали при нужда вие сте до тях!  Не се заблуждавайте, че като пораснат, ще се научат как да управляват парите си. Тези навици се формират в детството  и ако липсват, вече порасналите ви деца няма да са способни да се справят сами, вечно ще очакват вашата помощ и ще се чудят защо животът не им предлага безкрайни забавления.

Разумно е да се въведе система за „джобни пари“ още докато децата са на 6-7 години.  Често възниква въпросът за размера на джобните. Един от използаните подходи е  седмично парите да са толкова лева на колкото години е детето. При по-големите деца може да увеличите сумата по ваша преценка.  Но получаването на джобни трябва да „върви“ с определени условия. Например, вие преставате да купувате дребни лакомства, а вашият наследник ще трябва сам  да прецени дали да си похарчи джобните за тях. 

Съветваме ви да не обвързвате получавате на джобни с изпълняването на обичайните домашни задължения – оправяне на леглото, стаята, учене и т.н.  Същевременно, може да направите списък на допълнителни задачи (работи),  като ги остойностите.  Така, ако децата ви ги свършат, те ще спечелят точно определена сума за своята работа. И още по-важно – ще получат първите си уроци за това, че парите не падат от небето (родителите), а трябва да се заработят.

3.Как да харчат умно

Умението да харчиш разумно парите си е толкова важно, колкото и да умението да спестяваш.  Практическият опит е назаменим в това отношение. Оставете детето си да си купи шоколад от скъпия денонощен магазин, например, а после отидете заедно до евтината квартална бакалия, за да види разликата в цената на същата стока.  С по-големите деца може заедно да търсите, влючително и в интернет, най-изгодните предложения за желана от тях вещ.

Също така е важно да научите децата си, че имат права като потребители. Ако играчката, която сте купили е дефектна, не отивайте сам да я върнете, въпреки че вероятно ще ви е по-удобно. Вземете със себе си наследниците и покажете на практика как се прави рекламация на стока.

4.Как да печелят и работят за парите си

Няма вариант наследникът ви внезапно да развие трудови навици и да се превърне в успешен човек, ако цял живот е получавал всичко наготово, без да полага  грам усилие.   А изграждането на трудови навици, на разбирането, че парите се печелят с работа, започва в детството. Първите стъпки в тази насока могат да са определените от вас „платени“ работи/дейности (различни от обичайните домашни задължения), като вариантите са разнообразни и зависят от семейните порядки.  За тийнейджърите има възможности за почасова работа през ваканциите, например.  По света разпространен източник на доход е почавото гледане на деца, но този вариант не е особено популярен в България.  Освен трудови навици, така се изграждат и особено ценни умения като комуникативност, екипност и дисциплина.

Важно е да насърчавате децата си да проявяват предприемчивост, да търсят възможности да спечелят пари с труда и инициативността си.  Първите стъпки могат да са  „разпродажба“ на непотребни играчки или изработени от децата предмети. 

5.Как да проявят щедрост и съпричастност

Както във всичко останало, така и в това отношение родителите са моделът за подражание.  По света е много разпространено в бюджета да се включва перо „Благотворителност“.  Направете го и вие, а заедно с това насърчете децата си също да заделят част от спестяванията си за дарителски каузи. 

Децата ви ще получат безценни уроци, ако  виждат, че помагате на нуждаещи се, че се включвате в доброволчески инициативи, че дарявате от времето, уменията и парите си, за да направите света малко по-добър.  Изпращането на сума по дарителска сметка може да е благороден жест, но също толкова важно е да покажете на децата си какво и защо го правите. Поговорете с тях за каузата, която подкрепяте, и им разкажете колко е важно хората да си помагат.  Вземете ги с вас на благотворително събитие, отделете дрехи и играчки, които да дарите – какъвто и вариант да изберете е хубаво децата ви да бъдат активно включени.