Когато си на 20+ години, животът предстои… Бурен или уравновесен, богат или скромен – зависи от главно вас.  Наред с много важни неща като стартиране на кариера и създаване на семейство, например, това е периодът, когато трябва да се замислите за своите финанси.

Ето нашите съвети за основните стъпки, които е препоръчително  да обмислите и да направите, докато сте на  20+ години.

1.Инвестирайте в себе си!

Не, нямаме предвид да купувате луксозни вещи, скъпа техника или автомобил…. Става въпрос за това да инвестирате във вашето личностно развитие. На първо място, не преставайте да учите! А също и да опознавате – себе си, хората, света… Емоциите, преживяванията и приключенията са безценен дар!

И не на последно място – разберете повече за това как да управлявате разумно парите си! Така ще можете да съградите живота, за който мечтаете!

2.Съставете си пътна карта на вашия живот!

Опишете своите цели – близки, средносрочни, далечни. Не е нужно да влизате в детайли. А и вашата „пътна карта“ ще търпи промени в течение на времето.  Дори и да смятате, че е излишно усилие, опитайте! Когато знаете, в общи линии, какво искате да постигнете в живота, ще ви е много по-лесно да вземате разумни и изгодни за вас финансови решения.

Искате да пътешествате, да създадете семейство, да имате дом, автомобил, вила на морето и т.н. – просто започнете навреме да заделяте средства за своите цели.

3.Време за бюджет!

Ако въпросът за това къде ви отиват парите ви е вълнувал само в момента, когато установите, че сте останали с 1 лев, то сега е дошло времето да направите някои промени.  Воденето на личен бюджет е едно от най-смислените неща, които може да направите за себе си. Не защото така ще „следите“ пътя на всеки лев, а защото именно планирането чрез бюджета ще ви помогне да постигнете целите си. Например, да си осигурите страхотно пътуване, да започнете да спестявате за ваш дом…

4.Фонд „Бели пари за черни дни“

Живот е, всичко се случва – колата се разваля, оставате без доходи известно време… Кой ще ви помогне с парите ли? Вие самите! Дори и да можете да разчитате на помощ от родителите, запитайте се дали това е най-добрият вариант… все пак, не сте на 17 …

Затова, още от първите си доходи  отделете пари за фонд „Авариен“. Добре е да имате на разположение сума, която да покрива разходите ви за период от 6 месеца.

5.Спестяване с далечен хоризонт? Започнете сега!

Струва ви се супер странно  да мислите за пенсиониране, когато сте на 20 години? Но истината е, че за да се радвате на финансово обезпечено бъдеще и старини, трябва да предприемете действия сега, докато сте млади. Просто защото, на ваша страна е времето. И можете в максимална степен да се възползвате от „осмото чудо“ на света – сложната лихва.

С други думи, много по-безболезнено за вашия джоб можете да натрупате солидни спестявания.  Например, за да се радвате на сумата от 650 000 лв., може да изберете дали да  отделяте, т.е. да не харчите, по 200 лв. на месец в продължение на 40 години или по 1200 лв. в продължение на 20 години (инвестирани при 8% доходност).

6.Може да си позволите да инвестирате по-агресивно

Всеки е чувал за хора, забогатели от търговия на борсата … и такива, които са загубили много. Инвестирането във финансови инструменти като акции или взаимни фондове (с по-агресивен профил) е рисково. Но в същото време, тези инвестиции, като правило, носят и по-висока доходност.  Също като правило, дългосрочният хоризонт на инвестиране „уравновесява“ резките пазарните колебания. А когато сте на 20+ години, вие  имате това време!