„Съжалявал съм за много неща, най-вече за изпуснати възможности. Ама какво да правя, като за половината неща пари ми трябваха, а аз откъде да ги взема... „– споделяше Щурчо на своята приятелка. Мравката го гледаше с разбиране – „Кой ли не е минавал по този път... Но при теб не е само липсата на пари, не взимаш чак толкова малко. Но позволяваш да ти изтекат през пръстите..“

Немалко хора  имат същия проблем – уж имат доходи, къде по-големи, къде по-малки, а все не могат да се справят с житейските предизвикателства.   И по-добре е въпросът да се адресира сега, а не решенията да се отлагат за неопределено бъдеще. Ето нашите предложения за финансови решения, които да  следвате! Гарантирано е, че няма да съжалявате!

Решение 1: Създай и поддържай  фонд „Авариен“

Много е изговорено за т.нар. „бели пари за черни дни“. И въпреки това, част от хората не поддържат такъв фонд. Да се разчита, че неприятностите те избягват, е, меко казано, странна позиция. Дори и на най-големите късметлии им се случва нещо неприятно в рамките на 10 години, казват изследователи. Вижте как да подходите към въпроса в нашата статия „Бели пари за черни дни“.

Решение 2: Въведи правилото „плащай първо на себе си“ и го автоматизирай!

Представете си приятния момент, когато получавате месечното си възнаграждение...  Какво правите след това? Разпределяте парите по разходни пера - сметки, храна, дрехи, развлечения  – писмено или „наум“ (какъвто по-често е случаят)?  И въпреки, че нямате нищо против да спестите някой лев,  все не успявате. Ако е така, не сте на прав път!

Следващият път, заделете от получените пари определена сума, примерно 10%, а остатъкът разпределете за обичайните разходи.  Още по-добре е да организирате този процес  така, че на практика да нямате достъп до определените за спестяване пари. Например, чрез автоматичен трансфер към друга ваша сметка (спестовна, с инвестиционна цел и т.н.). Така няма да се изкушавате да ползвате тези пари!

Решение 3: Плащай редовно сметките  и вноските си по кредити

Всички знаем това правило, но се случва да пропуснем да направим месечното плащане. Причините могат да са различни:  от липса на пари до обикновено разсейване.  Но не бива да забравяме, че последиците могат да са неприятни и „скъпи“. И ако за битовите сметки, лихвите за забава могат и да не са толкова високи, то при вноските по кредити (стоки на изплащане, лизинг) е нужно повишено внимание. Неспазването на срока може да донесе куп неприятни за нас и джоба ни последици , като начисляване на наказателни такси, лихви и други.

Решение 4: Изплати възможно най-бързо кредитите с висока лихва

На първо място не е добра идея да ползвате скъп кредит,  с висока лихва. Но ако все пак, ви се е наложило, опитайте да го изчистите маскимално бързо. Ако се чудите как – вижте нашите идеи в статията „2 метода за справяне  с дълговете“.  Така ще „освободите“ своите пари и ще ги насочите към по-важна за вас цел.

Решение  5: Първо спестявай, после купувай!

За какво ви е да спестявате и да чакате, за да си направите ремонт, да си купите нова техника и т.н.? Та нали има куп възможности – да вземете стоката на изплащане, да изтеглите кредит... Изборът, разбира се, е ваш!

Но все пак е добре да се замислите – та нали ще трябва да отделяте от бъдещия си доход, за  да изплащате задължението, включително и лихвите! Ако бъдете търпелив и спестите нужната сума, то ще си направите и допълнителен подарък – по-малко финансов стрес.

Решение 6: Бюджетирай!

Това е едно от най-важните и смислени решения. Но не приемайте бюджета си единствено като регистър на разходите. Той може и трябва да е много повече от това. Трябва да е инструмент, чрез който постигате финансовите си цели и който ви помага да се подготвите за важни събития или етапи във вашия живот.