Безгрешни хора няма… Но нерядко  грешките ни струват скъпо, особено когато става въпрос за пари.  Проверете дали не допускате някои от най-често срещаните финансови грешки, защото е възможно именно те да са „препятствието“ по пътя към мечтания от вас живот.

1.Харчите повече, отколкото печелите!

Звучи изтъркано, наистина…

Но, ако хората не правеха тази грешка, нямаше да изпадат във финансови затруднения. А това се случва, и то не рядко. Решението е : поддържайте реалистичен бюджет, създайте и поддържайте авариен фонд, правете разлика между „Искам“ и „Нуждая се“!

2.Купувате неща, от които не се нуждаете!

Към „не се нуждаете“ е важно да се добави и „не можете да си позволите“. Няма нищо лошо в това да се наслаждавате на живота по начин, който ви харесва. Но е проблем, ако това нарушава финансовото ви здраве! Затова помислете още веднъж преди да купите онзи страхотен смартфон, най-нов модел, с който да се похвалите пред приятелите си.

3.Не си давате сметка за вашата реална финансова ситуация!

Знаете, че изпитвате затруднения, но не събирате сили да анализирате в детайли откъде идва проблема. Звучи познато за доста хора, дори и да не си го признават. Всъщност, този тип поведение е добре познат психологически феномен  и важи не само за паричните въпроси. Например, знаете, че покрай празниците сте качили килограми, но нямате сили да „посрещнете реалността“ и затова избягвате дори и с поглед кантара :)

Все пак, единственият начин да адресирате финансовите си проблеми е да знаете какви са  и от какво са предизвикани! А първата стъпка е да опишете в детайли доходите, разходите и всички задължения, които имате.

4.Нямате план и личен/семеен бюджет и правите „калкулациите на ум“!

Дори и да не изпитвате финансови затруднения в момента, подобен подход към личните финанси рано или късно ще ви изиграе лоша шега. Замислете се дали наистина е възможно да „държите в главата си“ всички сметки и вноски, всички малки и големи разходи, всички цели, за които трябва да спестявате. Вместо да се чудите къде отиват парите ви и защо не ви стигат, е по-разумно да започнете да си правите бюджет.

5.Спестявате само, когато ви останат излишни пари!

Често си казваме, че ще започнем да спестяваме, когато се стабилизираме финансово, започнем да печелим повече пари, изплатим жилището  и т.н.  Но отлагането е подход, който няма да ви осигури финансово благополучие.  Един от най-ефективните начини да наистина да започенете е да определите сума или процент от месечните си доходи, която  „автоматично“  да бъде заделяна по сметка, определена специално за целта „Спестяване/Инвестиране“.

6.Не сте се подсигурили финансово срещу неприятностите!

Вярвате, че сте роден под щастлива звезда или просто сте решили, че нямате свободни пари, които да отделите за фонд „Авариен“ и застраховки – причините могат да са най-разнообразни. Но в действителност, именно неочакваните проблеми с нас или нашето имущество могат да доведат до личен финансов срив.

7.Не се опитвате да повишите доходите си!

„Как да спестявам, като едва свързвам двата края, съкратил съм максимално всички възможни разходи “ – е най-често срещаното оплакване/обяснение. Да, ограничаването на разходите има „граници“. А и е невъзможно да се радваме на хубав живот, ако не си позволяваме нищо извън най-насъщните потребности.

Затова, по-продуктивният подход е да се опитате да увеличите доходите си. Много хора биха възразили, че не е  възможно в настоящата ситуация, в нашата страна. В действителност, възможности винаги има, но трябва да сме активни в търсенето им – било то чрез повишаване на квалификация или придобиване на нова, което да ни позволи да си намерим по-високо платена работа, било то чрез стартиране на собствен бизнес или намиране допълнителна работа и т.н.  Единствената губеща позиция е да решите, че не можете да направите нищо, за да повишите доходите си!