„Мила ваканция, пазя те, имам те в спомени ... „ –  тананикаше си любимата песен Щурчо.  Мравката, обаче, не споделяше настроението му:  „Добре си ти, има кой да ти гледа децата през лятото – бабите и дядовците са във форма. А аз за главата съм се хванала и хич не ми е до песни...“

Всеки от нас пази скъпи спомени за дълги летни дни, изпълнени с мирис на море

, откъснати от градината плодове  и гозбите на баба. Но носталгичното настроение често остава на заден план, ако сте работещи родители на малчугани във ваканция. Синьото лято се превръща  по-скоро в предизвикателство, изискващо комбинативност и сериозни финансови ресурси.  Това важи с особена сила за тези родители, които не могат да разчитат (поради ред причини) на баби и дядовци.   Традиционната семейна почивка от по 2 седмици е само „капка в  морето“  на лятната ваканция. Какво да правят децата през останалото време, кой да ги гледа и колко струва  са въпроси, с които заетите  родители трябва да се справят .  Ето нашите 8 предложения за решение на проблема с лятната ваканция и липсата на баби и дядовци.

  • По ред на номерата

При този вариант вие и вашата половинка ползвате годишните си отпуски поотделно, за да се редувате в грижите за децата. Вярно, не си спомняте кога за последен път сте били заедно на море, но пък си спестявате значителни суми от бавачки и детски летни занимални.

  • Неплатено лято

Работата ви позволява да ползвате продължителни неплатени отпуски.  Така наистина не правите допълните разходи , за да ви гледат  децата, но проблемът е, че и вие не получавате заплата. Въпрос на лична преценка е дали можете да си го позволите.

  • Помощ от приятел

Ако имате приятели, чиито деца се разбират добре с вашите, може да организирате неформален детски лагер. Направете график за родителите, така че всеки предварително да си освободи дни, през които да се заеме с малчуганите.  Този вариант е щадящ за бюджета, но към него трябва внимателно, ако искате да си запазите приятелските отношения  и нервите :)

  • Услужливите съседи

Ако детето ви е сравнително самостоятелно и имате куража (и доверието) да го оставите само в къщи за по няколко часа, то можете да помолите близка съседка, най-често пенсионер, да  го наглежда от време на време.  Този вариант е много икономичен – дори и да заплащате за услугата, то сумите обикновено са символични.

  • Тийн-помощ

Сред вариантите е  да ангажирате  „батко“  или „кака“ , които да се грижат за вашия малчуган.  Най-добре е  тийнейджърите да са ваши познати, деца на ваши познати.  Все пак е важно да ги познавате и да можете да разчитате на тях.  При този вариант ползата е в няколко посоки – тийнейджърът ще се научи да работи, ще спечели, може би, първите си пари, на вас ще ви излезе по-евтино в сравнение със „стандартната“ детегледачка, а малчуганът ви сигурно ще се забавлява.

  • Мери Попинз

Да използвате услугите на детегледачка по време на летните месеци е вариант за по-заможните родители.  Заплащането може да е почасово, като цените за София са средно около 7 лв. и нагоре на час. Друг вариант е да договорите твърда месечна заплата, която обичайно варира между 600 – 800 лв.  Предимството е индивидуалната грижа, а и може да ви излезе по-евтино от лятна занималня, ако децата са две, например.

  • Летни занимални

Този вариант е много разпространен и харесван от родителите, особено ако  могат да си го позволят. В София и в по-големите градове има голям избор на различни летни занимания за вашите деца.  Можете да подберете занималня, която да отговаря на интересите на вашето дете – спорт, музика, танци, езици, изкуства, компютри и т.н. Ценовият диапазон е широк, но обикновено таксата за седмица не пада под 130-150 лв. , а има и по 320 лв. С други думи, при този вариант трябва да отделяте месечно поне по 500  лв. и нагоре.

  • Комбина

Всички от горните варианти, могат да се комбинират в зависимост от предпочитанията, възможностите и късмета.  Трябва да уточним, че списъкът ни не е изчерпателен, защото изобретателността на родителите в нужда не знае граници :)