Абитуриентският бал е преходът от ученичеството към истинския живот, пише в уикипедия. Дали е преход към истинския живот (каквото и да значи това) не е съвсем ясно, но при всяко положение е преход към изтъняване на джоба. И е важно семейството на абитуриента да е готово да посрещне този „сладък“ разход, за да не „горчи“ ежедневието след това.

Абитуриентството е свързано с няколко задължителни разходи, без които не може да се мине, но пък могат да бъдат редуцирани. Кои са и как да се намалят?

Тоалет. Хубавите маркови, дълги, официални  рокли започват от 600 лева нагоре. Има  и за 300 лева, но ако искате да спестите и все пак да сте елегантни – може да се ориентирате към по-къса рокля, те, обичайно, са по-евтини. Изключително прилична може да се намери за 150-200 лева. Е…знаем, че тази година модата е на дългите рокли, но бъдете изключение, ще се откроявате от другите с елегантна къса рокля, която добре ще стои на хубавите ви крака.

Съвсем съзнателно не включваме в сметката бижутата – тук ценовият диапазон е твърде широк.

Костюм може да се намери за 250-380 лв., естествено по-добре е да купите за 500 лв. А, ако имате хубав панталон, може да купите само едно спортно-елегантно сако за 150 лева. Дори може да си спестите вратовръзката...

Всъщност, господата са „привилегировани“ по отношение на празничния тоалет. Те, за разлика от повечето дами, ще могат да си го носят  и в бъдеще J

Обувки – купете удобни – дълго време ще бъдете прави. Не рискувайте с два чифта, пречат в чантата, а и вероятността да ги забравите някъде клони към 100%. Могат да се намерят за 120 лева - елегантни, маркови и удобни. Не пестете от обувките, това е правило.

Прическа и грим – този разход важи основно за младите дами и не е за пренебрегване. Разбира се, цените варират в широки граници – от 30 до 300 лв. (и повече). Може да ви излезе безплатно, ако се доверите на  приятел или роднина.

Малка чантичка – не само красив, но и необходим аксесоар за  дамите, в който да държат най-нужното за вечерта – мобилен телефон и червило. Цените отново са различни – можете да намерите добри чантички за около 30-40 лв., а има и за над 1000 лв.

Изпращане от къщи или от заведение.  От 200 до 1000 лева, зависи от броя на гостите, от избора на заведение и от менюто. Най-евтино ще ви излезе вариантът коктейл у дома.

Тоалет за последния учебен ден. Изпращането от училище, също се превърна в тържество. Учениците се събират за последен път по класните стаи и училището ги изпраща. И за това събитие е необходима дреха. Нещо по-скромно, но все пак елегантно (около 200 лева).

Куверт за бала – 130 лева и после след 12.00 ч. още 50-60 лв. за дискотека.

Втора вечер – друг тоалет – още 500 лева и куверт към 100 лева.

Разбира се, този списък е неизчерпателен и може да се „обогатява с разходи“.

А ако цялата тази суматоха ви се струва ненужна, може да се присъедините към благотворителната инициатива „С тениска на бала“. Това, че ще спестите от тоалет, е по-незначително в сравнение в факта, че така ще помогнете на свои връстници, израснали в далеч не толкова хубави условия като вас. Какво са 20 лв. минимално дарение  за каузата? Остава ви да сложите  белите гуменки, скъсаните дънки и да се забавлявате!

Емоцията, с която се разделяте с училищния живот, е вълнуваща и за абитуриента, и за семейството му. И не е излишно да се запитате дали наистина е нужно по време на този прекрасен празник да демонстрирате блясък и лукс… особено ако не може да си го позволите. Дали покрай този панаир на суетата не забравяме истински стойностните неща – като да благодарим на учителите, които са ни помогнали по пътя към „истинския живот“.