Ниски лихви по депозитите, съчетани с инфлация – това означава загуба за спестяванията в банка. Поне на теория повечето хора познават другите варианти, но засега те са далеч по-слабо популярни от съхраняването на парите като банков влог. През февруари годишната инфлация е 1.7% - с толкова е паднала стойността на парите ви спрямо февруари миналата година.

Ако се погледнат само цените на основните храни, поскъпването е още по-голямо – почти 4 на сто.

При ръст на икономиката е нормално да има инфлация, като очакванията са, че тя ще се увеличи до края на годината.

Разумният избор е спестяванията да се разпределят така, че една част да носят по-висок доход, друга част да са гарантирани дори и при ниска печалба и да имате бърз и лесен достъп при спешна нужда. Трета част може да оставите за много дългосрочна инвестиция, която ще носи ползи в бъдеще. Представяме ви няколко варианта, всеки с предимства и рискове. Изборът е ваш, като не забравяйте, че не е хубаво да се поставят „всички яйца в една кошница“. Голямото предимство на банковите депозити остава гаранцията до 100 000 евро за депозит, каквато няма при другите възможности за инвестиции.

  1. Животозастраховане – тук имате избор от няколко вида продукти. Може да изберете класическа полица „Живот“, която дава обезщетение при дълга неработоспособност (например счупен крак), а след края на предварително определения период получавате натрупана сума с доходност. Този вариант има два основни плюса – гарантирана сума, включително при смърт, когато близките получават обезщетение. Другият плюс е спестяването на данъци върху доходите. Данъчната основа, върху която се плащат, се намалява до 10% със сумата на платените през годината вноски. Например – получили сте доход от 10 000 лв., платили сте 500 лв. за животозастраховки и данък ще ви се удържи само за 9500 лв. доход. Минус – високата инфлация може да „изяде“ парите за получаване, а и това са продукти с падеж след поне 10 и повече години. Срещу инфлацията има друг вариант – полица „Живот“ с инвестиционен фонд. Тя е подобна на класическата, но част от вноските, които правите се насочват към инвестиционни продукти, най-често взаимни фондове по ваш избор. В случая трябва да сте наясно, че нямате гаранции за определена доходност.
  2. Пенсионно осигуряване – подобно на описаните застраховки, и с него може да намалите до 10% от облагаемите доходи. В доброволните фондове вноски може да прави всеки, за каквито суми и периоди иска. Ако фондът печели от инвестиции, доходността се тегли без удържане, когато си искате. Тук недостатъкът е, че не сте защитени от загуба на внесените пари. В случай, че няма доходност и решите да теглите от направените вноски, ще трябва да платите 10% данък, т.е. да върнете ползваното облекчение. Пенсионното осигуряване има такси, които също трябва да предвидите.
  3. Инвестиция в колективна схема. Такива са взаимните и борсово търгувани фондове. При тях също нямате никаква гаранция за внесените пари. Фондовете са с различен риск и вариант за доход – колкото по-голям риск, толкова по-висока може да е доходността, но и загубата. Сред фондовете има инвестиращи на различни пазари, има и такива, които следват цената на стоки като злато, има и специализирани за държавен дълг. Колективните схеми имат такси за управление, като голямо предимство е, че при нужда може веднага да изтеглите пари. Бонус – ако имате кредит от банка и тя предлага взаимни фондове, срещу инвестиция в тях може да се съгласят на намаление на лихвата.
  4. Инвестиция на борсата или в собствен бизнес. В двата случая получавате форма на собственост – акции, или дял като предприемач. Тук рисковете са най-високи и може да изгубите буквално всичко. Може да спечелите много, но и в двата случая трябва много добре да познавате в какво си влагате парите, да следите пазари и да имаше широки познания. В случая със собствен бизнес – да отделяте много време, усилия и да подберете правилните хора за работа.
  5. Инвестиция в имот – любима българска тема. Макар да се оказват често с паднали във времето цени и много грижи, в българското съзнание имотът се смята за сигурно вложение. Може да не ви се вярва, но рисковете са много високи. Не го правете, ако не сте проучвали дълго време пазара, ако ще го правите със заем и ако нямате представа какви разходи има за поддръжка. Възможно е кварталът, градът или селото, в което е имота, да западне или неочаквана криза да срине цените, както стана преди години. Като собственик дължите данъци, а представата как с наем ще получите пасивен доход често не се получава ако наемателите се окажат некоректни и се наложи да правите големи ремонти. Нелош вариант е земеделска земя в район с по-ниски цени, ако има осигурен договор за рента.

 

И така, каквото и да изберете, премислете добре всички плюсове и минусите и не решавайте импулсивно. Знаем, че пари се изкарват с труд и не бива да ги пропиляваме с необмислени рискове.