- Мравке, да ти се похваля - купих си изгодно билет за Барселона и ще замина да изкарам почивката си там. Чудя се колко пари ще ми трябват, ти си по сметките и можеш да ме посъветваш.

-  Щурче, приятелю, няма нужда да носиш много пари в теб. Картите са ти напълно достатъчни.

Колко пари да си взема за пътуването? Преди  няколко години всяко излизане зад граница

, че дори и по-далечните български дестинации, започваха с този въпрос. За радост начините, по които можем да разполагаме с парите си, значително напреднаха – карти, онлайн разплащания. Влизането ни в ЕС и множеството банки с чужда собственост още повече улесняват достъпа в европейските държави. За улесненията трябва и да внимаваме – понякога те носят със себе си такси, които е добре да си спестим.

Първо, каквото и да правите, не си ползвайте кредитната карта за теглене на пари в брой! С дебитната карта е позволено да теглите на ПОС – терминал в банката или при търговец, но това също излиза доста скъпо – от порядъка на няколко лева до процент от сумата.

Дебитната карта е удобен начин да контролирате харченето според това, което имате в момента. Някои онлайн търговци не приемат дебитни, а само кредитни карти, така че ако имате намерение да пазарувате повече от такива – извадете си една кредитна. Съветът ни е да ползвате за пазаруване от сайтове една карта, която е с малък лимит – така дори някой да открадне данни и да източни картата, няма да има много пари за губене.

Същото може да приложите и за пазаруване от физически обекти – особено ако плащате на места, които изглеждат подозрително. С новите технологии и вкарването на чипове в картите сигурността се повишава, но остава риска данни от картата да бъдат свалени от недобросъвестен търговец. Не изпадайте в паника – такива случаи са редки.

Ако пътувате често в определена държава, извадете си карта от банката, която предлага най-изгодни такси за теглене там. В идеалния случай ще ви излиза без пари. Много европейски финансови групи с клонове в България имат банкомати в почти всички държави на континента и тегленето от тях е безплатно. Внимавайте обаче с банкоматите на други банки – в България теглене от банкомат, който не е на банката-издател струва обикновено около 1 лв. В чужбина може да ви излезе 1-2% от сумата, плюс твърда такса от порядъка на 2-3 евро. В някои банки тегленето от чужд банкомат зад граница достига до 4 евро такса плюс 1.5% върху изтеглената сума, което при 100 изтеглени евро прави точно 11 лв. такса.

За плащане на ПОС-терминали в България и чужбина банките не събират такси в повечето случаи. Има изключения – някои вземат такса от порядъка на 0.20 лв., ако плащате на ПОС-терминал с контактна карта. Контактните карти са тези, които се вкарват за разчитане в терминала и изискват ПИН-код. При безконтактните е достатъчно само да доближите картата, а за малки покупки дори не се иска код.

Още нещо важно – когато пътувате зад граница, не изхвърляйте веднага бордни карти и други документи, които доказват отсъствие. Рядко е, но все пак е възможно в този период някой да изтегли пари от сметката ви или да плати с откраднатите ви данни. Ако го направи в държава, където очевидно не сте били, билетите могат да служат за доказателство. Сигурен начин за навременно предупреждение е абонамента за известяване с SMS за всяка транзакция. Ако получите съобщение за теглене или плащане, което не е от вас, веднага сигнализирайте в банката-издател. Както в България, така и в чужбина подбирайте банкоматите, от които теглите пари – да бъдат на осветено място, по възможност оживено и с камери.

Накрая остава да пожелаем приятно и безгрижно пътуване  и не забравяйте нашите лесни за следване съвети, които ще ви улеснят в разплащанията и ще ви спестят пари и проблеми!