Филмът „Четири сватби и едно погребение“ е любим на няколко поколения и една от причините е, че ни показва живота такъв, какъвто е – низ от радостни и тъжни моменти.  Истината е, че в моменти на силна емоция, независимо дали положителна и отрицателна,  на никого не му е до финансовата страна на щастливото или тъжното събитие.

Точно заради това си струва да се замислим за тези ситуации и да планираме предварително, а не когато сме в плен на емоциите.

За сватбите...

Дали ще е голяма, пищна сватба с много гости, ресторант, оркестър и други екстри, дали ще е нещо екзотично като вричане във вечна любов под водата, например или просто събиране на най-близките – това е въпрос на предпочитания и възможности. Бюджетът може да е минимален, а горна граница няма.

За погребенията....

Не ни е приятно да мислим за тъжни неща, още по-малко за загубата на близък човек, но и това се случва и тогава в мъката си, най-малко ни е до пазарлъци и сметки, кое колко струва. Все пак е добре да имаме предварителна представа от цените за погребалния ритуал, най-малкото , за да видим дали нашите спестявания биха „поели“  подобен разход.

Най-най-евтиният тъжен ритуал е 300 лева и то ако имате закупен място за вечна почивка. Ако нямате, трябва да закупите или да изберете кремация. Най-евтината кремация е 500 лева. Някои фирми я предлагат за 600-700-800 лева. Независимо дали е погребение или кремация, винаги  изникват десетки неща, които трябва да се направят и съответно да се заплатят. Не е като едно време, когато дейностите по погребението се поемаха от близките, роднини и съседи.  Сега можете да се възползвате от услугите на погребалните агенции. В тъжния ценоразпис влизат: вземане на починалия от дома (имайте предвид, че за всеки етаж се заплаща по 10 лева отгоре), извозване, хладилна камера (15 лева на ден, но погребални агенции предлагат и по 20-30 лева), приготвяне на починалия (от 50 до 150 лв.), административно оформяне на документи: издаване на смъртен акт (съответно викане на лекар, на който отделно се заплащат 50 лева), запазване на ден и час за ритуала, ковчег (огромно разнообразие и цените са от 60 до 600 лева), драперия (също са различни), урна (при кремация), некролози, траурни ленти, жито, питка, вино, служба в ритуална зала или в църква (граждански ритуал – 40 лева, а църковен от 40 нагоре, като зависи колко са свещениците и дали има църковен хор, с него цената възлиза на 100 лева), катафалка, копаене на гроб.

Средно, едно достойно погребение в София излиза към 1200 – 1500 лева, като в тази цена не е включен гробът или място за урната.  Един гроб за вечни времена в София струва към 600 лева. Има и вариант да го закупите за 15 години за 150 лева. Урново гробно място за вечни времена е 300 лева.

Има и ВИП гробища. Например, в частното в Бояна гробът струва от 6400 лева до 12 000, в зависимост от парцела. Там урнов гроб може да намерите на цени  от 4000  до 5500 лева. Предлагат се и гробници също на различни цени в зависимост материалите и композицията.

Моята баба си беше приготвила пари за своето погребение и един куфар с дрехи, кърпа, жалейки. Почина преди 20 години и тогава заделената от нея сума точно стигна за погребалния ритуал, но се съмнявам, дали сега би покрила разходите. Колкото и да са неприятни такива размисли, трябва да сме подготвени и за тази горчива чаша в нашия живот.