Детска градина, баба, кооператив? Сигурно всеки родител е изпадал в чудене на кого да повери детето си. Всеки вариант си има финансови плюсове и минуси. За баба – ясно е, но родителите, които могат да разчитат на по-възрастния член на семейството, не са много.

Нека да разгледаме приблизително колко струва всяка от другите алтернативи

– общинска или частна детска градина и кооператив между родители. Правим уговорката, че кооперативите не са ясно регламентирани и работят по ръба на закона, но за много родители друг вариант няма.

 Без съмнение,  най-евтиният вариант е общинско детско заведение – ясла или градина за по-големите. В София за целодневна градина или ясла се заплаща по 60 лв. на дете. Ако в градината/яслата ходи и второ дете, таксата е наполовина. Общината дава възможност за различни намаления на таксата – деца на студенти, многодетни родители, родител, който отглежда детето си сам, безработни, сираци и полусираци и др. В другите населени места цените и намаленията са подобни. Важно е да знаете, че при отсъствие с извинителни причини няма да плащате за пропуснатите дни, но има ограничение за колко време може да отсъства детето.

Има, обаче, и общини, които имат друг подход. Таксите за детски градини там са по-ниски за всички, но не се намаляват, ако детето отсъства, например. Идеята е да се даде улесни достъпа и за хора с много ограничени финансови възможности, а и да ги стимулира да не спират децата да посещават детската градина без причина.

Срещу таксата за детска градина детето  получава закуска, обяд и следобедно хранене. Недостатък е, че в София и други големи градове често няма достатъчно места в градините. Освен това предвидете допълнителни разходи – понякога от родителите се иска да помогнат за ремонт, да дарят играчки или нещо подобно. Може да не е много според наредбите, но това е положението и е трудно да откажете.

Лошата страна на общинските градини е задължението да вземате детето рано. По правило те работят обикновено до 19 часа, но много от децата си тръгват рано. Ако вземете детето след 17 часа, е почти сигурно, че ще се „насладите“ на кисели физиономии и забележки, а и никак няма да е приятно за детето да остане само. Ако не можете – бавачка, която да го заведе вкъщи е вариант. Те обаче струват пари – за  5-10 лв. на час може да намерите жена, която да гледа за час-два деца.

Частната детска градина може да ви спаси от това, макар че и там не са с много удължено работно време. В големите градове таксите тръгват от 500 лв. нагоре, и може да растат още много. Плаща се за обучение и храна, понякога има и отделно входяща такса. Намаления може да се правят за половин ден или ако имате вече едно дете в градината. Може да ви искат допълнително пари за транспорт, за чужд език (по желание), за курсове по рисуване, математика, и какво ли не. Списъкът е безкраен.

Ако проблемът ви е работното време и не искате да плащате на бавачки да приберат рано детето, изрично го уточнете от самото начало. Частна не означава, че служителите ще стоят до късно заради вас. Бонус е, че едва ли частната градина ще ви поиска да дарите столчета или пари за ремонт. Обикновено в цената са включени и допълнителни дейности, може да има изучаване на чужд език.

Все по-често използван вариант са родителските кооперативи. При тях родители се събират и се редуват в дни от седмицата при отглеждането. В някои случаи се наемат външни лица- обикновено учители, медицински сестри. За разлика от общински и държавни заведения, където има точни правила, в кооператива вие си ги създавате. Това може да доведе до доста главоболия – от несъгласие каква храна да се готви, до методи на обучение и работно време, което не ви устройва. С реален пример от кооператив – за 300 лв. на месец работеща майка оставя за цял ден детето си. В началото е имало около 200 лв. на дете разходи за столчета, мебели, чинии, играчки.

Плюсът е, че децата са малко и съответно има по-малко вероятност да се разболее от пренесен вирус, което значи по-малко отсъствия от работа за майката. Минусът е, че веднъж на няколко дни тя трябва да сготви и да занесе храна. За готвенето и покупките се грижи всяка майка по ред. Тъй като има изисквания на другите родители за здравословно хранене, то цената за месец е допълнително към 150-170 лв. Ако искате уроци по чужд език, плуване, рисуване или друго, се плаща допълнително. Може да си извикате преподавател и в кооператива, а може отделно да водите детето.

И така, общинската градина си остава най-евтината, но с много „скрити“ разходи. Частната градина е по-скъпа от кооператива, но за последния се „плаща“ и цената за време, отделено за готвене и допълнителни дейности.