"Обичам го, това е вярно! Но нещо ме съмнява моят напоследък...крие нещо , сигурна съм, нали го познавам" – оплакваше се Мравката на своя приятелка. "Ето колегата му заведе семейството на ски с коледния бонус, а моят - бонус не бил получил ...Съмнява ме тази работа, да знаеш.."

Не е изненада констатацията, че тайните подкопават устоите на семейното огнище.

  А финансовите тайни не са изключение. Може да крием от партньора си малки финансови прегрешения, като чифт нови обувки, например. Но е възможно финансовите забежки да  са далеч по-сериозни  - дългове, проблеми с хазарт, тайни банкови сметки.

И както при обичайната изневяра, последиците могат  да са сериозни, дори да доведат до разпад на двойката. Според изследване на National Endowment for Financial Education (2011) над 1/3 от американците „кръшкат“ финансово. Това е довело до семейни скандали в 67% от случаите, а в 16% се е стигнало до развод. Затова е по-добре да бъдем искрени с половинката или поне навреме да забележим признаците на финансовата изневяра.

Ето някои признаци, че половинката ви „изневерява“ на паричния фронт.

- Невидимите бонуси

Половинката ви работи усърдно в компания, която очевидно се развива добре. Колегата Петров редовно води  семейството си на почивки. А вашият партньор все се оплаква, че не му дават бонуси дори по Коледа или пък са съвсем малки.  Вярваме, че вярвате на половинката си, но все пак и добре да проверите деликатно въпроса!

- По-пълен гардероб

„Е, как не ги помниш тези обувки (или друго по ваш избор), нали ти ги показах миналия месец, като ги взех на супер намаление?“ Ако често водите подобни разговори, неминуемо ще се запитате откъде половинката ви има пари за това, особено ако водите стриктен семеен бюджет, където тези харчове не фигурират или значително надвишават фонда „И аз съм човек“.

- Непознато банково извлечение

Прибирате пощата и изведнъж попадате на банково извлечение на името на партньора ви, а вие никога не сте чували за това, че има сметка в тази банка. Имате основания за притеснения, още повече, че финансовата изневяра нерядко върви ръка за ръка с „нефинансовата“. 

- Телефонът звъни ли, звъни

Все по-често се случва по телефона да търсят половинката ви, а когато попитате за кого да предадете ви отговарят : „За Иванов, от колекторска фирма Х“. Ясно е, че половинката ви е затънала в дългове, а това е проблем!

Какво да направите?

На първо място идва откровеният разговор без излишно „нажежаване“ на обстановката. Финансовата изневяра може да е израз на сериозни проблеми, които трябва да решите заедно.

Бъдете искрени за своите доходи и разходи, но изискайте същото и от партньора си.. Заедно въведете правила за „прозрачност“ в семейните финанси. Помнете, че няма по-ефективен  помощник от добрия стар бюджет при този случай.

Определете рамки на семейното „финансово поведение“. Всяко семейство има различен подход при управление на парите, затова е важно да намерите своя, но още по-важно е и двата да сте съгласни с него. Можете да имате отделни сметки или една обща, да имате общ семеен фонд или всеки да плаща за определени разходи. Това не е толкова важно, колкото да има яснота за модела и съгласие за следването му.

И не на последното място – дайте си малко финансова свобода  и си създайте личен фонд „И аз съм човек“...за който сте се разбрали с половинката!