„Време е за празници, за емоция, светлина и чудеса! Стига с тези сметки и бюджети!  –  каза поетът по душа Щурчо и промърмори – „То ще е живо чудо, ако пролетта дойде тази година...“  . А Мравката отвърна: „Знаеш ли, дори и в рационалния свят на финансите има неща, които не могат да бъдат обяснени, има малки чудеса“.

Немалко хора  споделят жизнената философия, че когато  безкористно даряваш – пари, любов, внимание –  то доброто се връща.  

Интересни са наблюденията в тази връзка  на Андрю МакНеър,  финансов консултант. Той споделя, че в неговата практика се е натъкнал на труден за обяснение факт – най-успешните му (и богати)  клиенти са тези, които даряват пари за важни за тях каузи. И то не го правят еднократно, а редовно – като всеки месец отделят определен процент от доходите си за благотворителност.  С други думи, включили са  перо „Благотворителност“ в бюджета си. 

Такъв е и неговият съвет : „Когато правите плана за месечните си разходи, предвидете определен процент за спестяване, определен процент за дарения, а останалото са разходи за живот. Не отлагайте това действие за бъдещ момент, тогава, когато ще се чувствате финансово обезпечен. Започнете сега, дори и това да означава да се лишите от някои неща.“

Много от най-богатите хора в света се придържат към тази практика. Джон Д. Рокфелер е казал „Нямаше да мога да направя първото си дарение от един милион долара, ако не бях дарявал част от първата си заплата, която беше 1,50 долара.“

Какво да направите, ако споделяте този възглед:

  1. Изберете кауза (или каузи), която считате за важна. Проучете как и чрез какви организации или лица можете да я подкрепите.
  2. Преработете бюджета си,  като заделите определен процент от доходите си за благотворителност.
  3. Автоматизирайте внасянето на дарението си.

Спорно е дали актът на даряване ще се върне към вас във вид на богатство. Но е безпорен фактът, че повечето хора се чувстват по-щастливи, когато харчат пари не само за себе си, а и за другите. Поне такива са данните от изследване на учени от Харвард.

И ако излезем за момент от рационалния свят на финансите, ще си дадем сметка, че парите могат да ти купят къща, но не и дом, удобно легло – но не и спокоен сън...  Защото истинското богатство е умението да живееш пълноценно.