Повечето от нас биха се замислили дали това твърдение е от областта „Невероятно, но факт!“ или е само  „Невероятно!“?  Просто защото, масово образът на „инвеститора“ се свързва с разбирането за типична мъжка дейност, а в съзнанието ни възникват картини от оживена борсова търговия на Уолстрийт, където млади мъже печелят и губят милиони в рамките на минути :)

Но дали се променя отношението ни ако не става въпрос за професионалните финансови играчи, а за масовия инвеститор. И тук данните са категорични – над 92% от хората отново дават превес на „мъжете“ като по-успешни инвеститори според американското изследване „Жените и парите“.

Фактите, обаче, оспорват масовото възприятие! При анализ на над 8 милиона инвеститорски сметки на свои клиенти световният финансов гигант Фиделити Инвестмънт установява , че жените се справят по-добре от мъжете. И то в две посоки: размер на спестяванията  и постигната доходност.  

Жените спестяват годишно 0.4% повече от мъжете, а годишната доходност от техните инвестиции е с 0.4% по-висока  от тези на мъжете.  Тези цифри могат да изглеждат незначителни на годишна база, но ако се приемат в дългосрочен план, то разликите в резултатите биха били наистина впечатляващи – в рамките на стотици хиляди.

Ето и примерът,  даден от финансовите експерти: 22-годишните Дейвид и Сара започват работа с еднаква годишна заплата от 50 000 долара. Те  спестяват и инвестират по начин и с резултати, описани по-горе. Колко повече пари мислите, че ще има Сара, когато дойде време да се пенсионират – 250 000 долара! Не е за пренебрегване, нали?

Всъщност, изследването на Фиделити Инвестмънт не е единственото, което установява, че дамите се справят по-добре като инвеститори. Анализ на двама академици от университети в Калифорния, САЩ – Терънс Одеан и Брад Барбър -  показва, че жените-инвеститори постигат около 1% по-добра годишна доходност от мъжете.

Големият въпрос е какво прави  дамите по-добри инвеститори.  Факторите, които се открояват в резултат на анализа, са няколко:

  • Мъжете са по-активни „търговци“, по-често да купуват и продават финансови инструменти, а  така таксите за търговия „изяждат“ част от печалбата им.
  • Жените избягват в по-голяма степен риска и не инвестират всичко в акции само на няколко компании, например, а предпочитат добре диверсифицирани фондове.
  • Жените в по-малка степен залагат на активното управление на инвестициите и повече на автоматизацията.

Ето и някои съвети, които да приложите, ако искате да инвестирате успешно ... като дамите J  Те не са нито нови, нито необичайни, но дават резултат!

  • Заделяйте по-голяма част от дохода си, която да насочвате към инвестиции! Дори и малкото увеличение на размера на заделяните средства, има значение!
  • Инвестирайте редовно и автоматизирайте процеса! Организирайте финансите си така, че от вашата сметка автоматично да се превежда по инвестиционната ви сметка определената сума на редовни интервали от време. Това освен, че е печеливша стратегия, е начин да си улесните живота.
  • Инвестирайте с дългосрочен хоризонт!  Не се опитвайте да станете милионер за една-две години. По-добре инвестирайте наистина дългосрочно, например с времеви хоризонт от 20-40 години.  Не само, че ще се възползвате от ефекта на осмото чудо на света – сложната лихва (капитализираната доходност), но и ще намалите риска от пазарните колебания на цените.
  • Не се опитвайте да „победите“ пазара! Приемете го – отдава се на малцина и то не винаги. Провокираните от емоции, чести сделки, с които да уцелите „върха“ или „дъното“ на пазара, обикновено водят до загуби.

И накрая, все пак трябва да подчертаем, че тези проучвания са правени сред американските инвеститори и едва ли са релевантни за нашия пазар. Но остава въпросът „Кога ще ги стигнем ... американките?“.