Около 14% от българите ще изтеглят кредит за почивка тази година – това показаха резултатите от проучване на „Провидент“ и GFK, проведено през април 2016. Всички имаме нужда от почивка в даден момент – дори да са само няколко дни в годината. Проучването показа, че 35% от българите ще пътуват в страната, а 9% ще си позволят да прекарат отпуската си в чужбина.

Каквато и дестинация да изберем обаче, недостатъкът е, че лятото хубавите места са пълни с други почиващи.

Ето защо решихме да ви предложим няколко идеи за по-малкко познати отпускарски маршрути в нашата страна, вдъхновени от „Нови 101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. Също като в книгата сме ги разделили според шестте основни района на България, като сме описали само по една възможност. Но има още много места, които ще ви развълнуват с красотата и историята си. Преди да тръгнете на път, не забравяйте добрата екипировка – удобни обувки и подходящи дрехи, заредени мобилни телефони (особено в планината), вода, храна и туристическа застраховка. Ако се наложи да ви прибират от планината, тя ще ви спести големите разходи, които могат да стигнат десетки хиляди. Представените места са достъпни с автомобил поне за част от разстоянието, а ако сте феновете на ходенето пеш – до много от тях има обществен транспорт, след което продължавате пеш или с велосипед. Тъй като са слабо познати, там няма и обичайните „капани“ за харчене на пари, а близките хотели и къщи за гости са много по-изгодни и спокойни, отколкото в големите курорти.

Югозападна България

Земенски манастир – в подножието на Конявската планина, вдясно от пътя София – Кюстендил. Манастирът има уникална за Балканите средновековна църква във формата на куб. Мястото е архитектурен паметник и се плаща вход.

Централна Южна България

Плиоценски парк в с. Дорково – чудесно място да покажете на децата как са изглеждали древните обитатели на Земята. Билетът за входа важи и за крепостта „Цепина“.

Югоизточна България

Водопад „Докузак“ – най-големият в Странджа, на около 10 км от Малко Търново. Авторите на книгата обещават прохлада и в най-горещите дни.

Североизточна България

Резерват „Сребърна“ – нагледен урок за птиците и водните биосистеми. Има природонаучен музей, а благодарение на камера може да се наблюдават на живо птиците.

Централна Северна България

Екопътека „Искър – Панега“ – вълшебно място с хиляди водни кончета в района на гр. Луковит. Наблизо има множество пещери, включително „Проходна“ с феномена „Очите на Бога“.

Северозападна България

Белоградчик – сам по себе си градът е забележителност, а наблизо са пещерите „Магурата“, „Венеца“ и „Козарника“. За първите две се плаща вход. Над града е Белоградчишката крепост и Скалите, в околностите има много места за селски и екотуризъм, както и веломаршрути.

 

От финансова гледна точка "необикновената" почивка може да ви струва двойно и тройно по-малко, отколкото обичайното посещение на морски или спа курорти. Нека започнем от горивото - ако не сте близо до морето, пътуването ще струва дори по-малко. За семейство пътуването с кола ще е по-евтино от автобусни и жп билети - до много места пътуването е със смяна на линии и превозни средства. Но ако сте самостоятелни и нямате против да ползвате обществения транспорт и да правите преходи - БДЖ си остава много изгодна алтернатива, от порядъка на 10-20 лв. за посока (или по-малко).

Личният ми опит показва, че местата за настаняване в слабо познатите като туристически райони се движат около 15-20-30 лв. за обикновените семейни хотели и къщи за гости, често с включена домашна закуска. За повече хора - може да си наемете цяла къща. Проблеми с паркирането и разходи за паркинг там няма да имате или те ще са в рамките на няколко лева за охраняеми места до забележителностите.

Храната - въпрос на лични предпочитания и бюджет, а на много места има възможност да ползвате кухня и да си прготвяте каквото искате. Отпадат разходите за шезлонг, чадър, редовните прескачания до барчето, които иначе са много изкушаващи, ако лежите по цял ден. Ако сте с деца - вместо скъпи атракциони ще им подарите емоцията от открития и разходки сред природата. Разбира се, на много от тези места има увеселения за деца - при всички случаи цената им е много по-ниска от тези в големите курорти.

Накратко - ако 1000 лв. са минимумът за морска почивка на едно семейство, то за наполовина по-малко пари ще си подарите едноседмична нетрадиционна ваканция.