Друго е да си роден с къмет, а не като мен – ту колата ще се развали, ту и двете деца ще се разболеят, търси пари за всичко – край няма. А парите край имат!  Тъкмо се оправиш с едно, то друго изкача – оплакваше се Щурчо на Мравката. Той беше убеден, че неговата приятелка е родена под щастлива звезда – ето,  тя нямаше такива проблеми... Дали?

В действителност, няма човек, който да е „спасен“ от неприятности, аварии и тежки ситуации. Според някои изследвания, в рамките на 10-годишен период всеки от нас ще премине през поне една тежка ситуация. Такъв е животът, шарен...

И все пак, нерядко се чудим защо някои хора преминават през тежките периоди по-леко и някак безпроблемно се справят с финансовите последици от неприятните събития.  Едва ли е само защото мислят позитивно :) Не че не е важно! Но също толкова важно е да сме предвидливи и да изградим нашите финансови „защитни стени“. 

Ето нашите съвети как да го направите!

1.Създайте и поддържайте Фонд „Бели пари за черни дни“ !

Едва ли има човек, който да не е убеден във важността на фонд „Авариен“! И въпреки това, голяма част от хората нямат такъв или не го „захранват“ редовно. Извиненията за това са многобройни – „няма как да отделя пари за това“, „на мен това (болест, повреда, уволнение) няма да ми се случи точно сега“, „ей сега, като изплатя този заем, ще отделя пари и за аварийния фонд“.   Замислете се! Сега не можете да отделите по 30 лв. на месец, за да натрупате малко пари за черни дни, а ако ви потрябват спешно пари ще вземете заем и ще изплащате 50 лв. на месец (например)! Не е много разумно, нали?

2.Създайте и поддържайте Фонд „Големи периодични разходи“ !

С други думи – не се оставяйте Коледата и местните данъци и такси да ви „изненадат“ и да нанесат сериозни поражения на вашия бюджет!  Планирайте още в началото на годината по-големите, еднократни или периодични разходи – празници, ваканции, премии по застраховки, данъци, ремонти  и т.н.  Изчислете каква сума ще ви е необходима, за да посрещенете тези разходи и започнете ежемесечно да заделяте  средства за  този фонд. Наистина не е нужно да затъвате в дългове, за да направите ремонт или да отидете на екскурзия.

3.Вашият защитен финансов пояс - застраховките!

Неприятности се случват... няма как да контролирате превратностите на съдбата. Но можете да контролирате начина, по който ще се справите с последиците във финансов план. Подходящите застраховки са именно това – вашият финансов спасителен пояс. Трябва, обаче, добре да прецените какви застраховки са ви необходими. И не,  колата не е най-ценното нещо в живота ви.... или пък е?  Разбира се,  добре е да помислите дали не е разумно да направите Каско за колата в допълнение към задължителната Гражданска отговорност. Ако имате собствено жилище, потърсете подходяща  за вас имуществена застраховка – като покритие, условия, цена.  Помислете дали вашето семейство в голяма степен разчита на вашите доходи  и ако е така дали не е крайно време да си направите животозастраховка (разбира се, като предварително направите проучване, за да  изберете подходящия за вас вид).

Ако искате да разберете за други интересни начини да се справите с личните финансови предизвикателства, просто отделете 2 часа от свободното си време и елате на безплатното обучение на Академия „Семейни финанси“ . Едното обучение - това в Пловдив - вече се проведе. Но имате още възможности. 

Можете да се включите в обучението  на 17 октомври в гр. Стара Загора и/или на 31 октомври в гр. София, като е необходимо да се регистрирате за участие на сайта.