Лесно е да си го обещаеш, трудно е да започнеш, а още по-трудно е да го изпълниш  ...  – мърмореше Щурчо – обещах си тази година да спестя някой лев за „черни дни“, но нещо не ми потръгна още в началото, толкова сметки имам да плащам през януари..

Опитай с метода „52“ – предложи му Мравката – сега ще ти разкажа за него, много е просто!

Действително, едно от най-честите новогодишни обещания, които си даваме, е да започнем да спестяваме. И също толкова често се сблъсваме с трудности още в самото начало – как да отделим още през първия месец на година каквито и да е пари настрана. Невъзможно! След празниците и подаръците идват сметките, режийните разходи и какво ли още не!

Ако сте сред хората, които имат подобни затруднения, можете  да опитате да спестявате като използвате  метода „52“.   

 

  • Какво представлява методът „52“?

Цифрата „52“ идва от броя на седмиците в годината. Това, което трябва да направите, е всяка седммица да спестявате  толкова пари (лева), колкото е поредния номер на седмицата.

Например: През първата седмица на януари отделяте 1 лв., през втората 2 лв., през третата 3 лв.  и т.н. Логично, колкото повече напредва годината, толкова повече пари ще трябва да спестявате на седмица. Но резултатът си заслужава! Сумата, с която ще разполагате в края на година или след 52 седмици,  е  1 378 лв.

Така, дори да имате финансовите затруднения в първите месеци на годината,  ще можете да започнете да спестявате!

Метод „52“ : „Обърнат“ вариант

Ако сте сред хората, които могат да си позволят да отделят по-големи суми в началото на година, опитайте „обърнатия“ вариант на метода „52“.   Ето как работи : през първата седмица на януари отделете за спестяване 52 лв., през втората – 51 лв. , през третата – 50 лв, а в края на година, през  седмица 52 ще отделите 1 лв.

 

  • Какво ви трябва, за да започнете?

1.  Важното е да имате желание, да се въоръжите с търпение и да бъдете дисциплинирани:)

2. Изберете как да събирате спестените пари – един от най-лесните начини е т.нар. „бурканбанк“.  Можете да поставите прозрачен „буркан“ на видно място в дома си и да наблюдавате как се трупат спестяванията ви. Друг вариант е да използвате специална разплащателна сметка, но тук трябва да сте наясно с размера на  дължимите такси – те ще се отразят на крайния резултат.

3. Направете си график с поредните седмици в годината и отбелязвайте  редовно направените от вас „вноски“.

4. Преработете бюджета си така, че да имате възможност да заделяте по-големи суми с напредване на годината.

5. Включете децата – за тях ще е интересно, а и полезно!

 

  • Препятствията по пътя към целта : 1 378 лв., спестени за една година

Такива винаги има :) 

Ето някои от тях :

  • Трябват ви спешно пари  и решавате да „заемете“ от спестените досега по този метод. Обещавате си да ги върнете .... но не го правите!
  • Загубвате графика, не го спазвате, пропускате седмичните „вноски“  или просто ви омръзва да бъдете финансово дисциплинирани!
  • Става все по-трудно да отделяте седмичните вноски с нарастване на размера им, затова се отказвате...  Все пак, в средата на година (седмица 26)  сте събрали  351 лв.

Дали този метод е подходящ за вас е въпрос на индивидуална преценка. По-важното е да си поставяме реалистични финансови цели и да не се отказваме по средата на пътя!