Всеки от нас е попадал в ситуация, в която трябва да направи избор между разума и емоцията. А когато се намесват и финансите, изборът става още по-труден. В подобно положение е Петя*, която се обърна към експертите на „Семейни финанси“ с молба за съвет.

Историята на Петя*

Петя е млада жена, която живее със семейството си в сравнително голям областен град. Има две малки деца, на които, заедно със съпруга си, се опитват да осигурят най-доброто. Въпреки, че и двамата работят, парите в семейството все недостигат, а им се иска да отидат на семейна почивка - лукс, който не са си позволявали от години. Въпреки, че се появява такава възможност, Петя има колебания. Ето нейната история:

„Радвам се на хубаво семейство, разбираме се с мъжа ми, имаме две прекрасни деца – момиче на 6 г. и момче на 4 г. Но с парите положението не е така „розово“. Вярно, не живеем в бедност, но парите стигат само за най-необходимото. А тази есен ще имаме първокласничка, разходите няма да са малко. С мъжа ми имаме мечта – да отидем всички заедно на почивка на морето. Въпреки, че и двама работим, все не успяваме да заделим пари за това. Кредит за почивка не ни се иска да теглим, защото и сега изплащаме два. Преди няколко седмици, обаче, бяхме приятно изненадани – от фирмата на мъжа ми им дадоха летен бонус. Тези пари, вярно, не са много, но пък и  не сме ги очаквали. Мъжът ми настоява да ги дадем за хубава почивка на морето, а и на мен много ми се иска да доставим тази радост на децата, то малкият море не е виждал през живота си.

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Аз съм „мравката“ в нашето семейство и никак не ми се харчат готови пари. От една страна много ми се иска и ние да се порадваме на живота, но от друга се колебая, защото знам колко разходи ни чакат идните месеци и тази сума ще ни дойде добре. Как да постъпим – да отидем ли на море или да спестим парите?“

Съветът на „Семейни финанси“:

Трудно е да се даде еднозначен отговор на вашия въпрос най-малкото поради две причини. На първо място,  не сме запознати в подробности с финансовото положение на вашето семейство. На второ – решението за това къде да се насочат парите зависят и от вашите семейни  приоритети и ценности.  Затова ви предлагаме няколко възможности, които да обмислите, преди да вземете решение.

  • Фонд „Авариен“, без който не можете

За да постъпите разумно, първо си отговорете дали имате достатъчно спестявания във (или въобще дали имате) фонд „Авариен“. Липсата му, особено във вашия случай на семейство с малки деца и с ограничени доходи, е направо опасна за финансовата ви стабилност. Само си помислете колко би струвало лечението на децата, ако се случи да боледуват през зимните месеци. Разбира се, от сърце пожелаваме всички да са здрави, но „чукането на дърво“ няма да ви помогне особено. Можем да продължим с изброяванията на аварийни случаи, които изискват спешни финансови инжекции. Ако не разполагате със собствени спестявания, ще се наложи да теглите заеми, а това, със сигурност, ще влоши крехкия финансов баланс на вашето домакинство.

  • Спестявате всичко

Този вариант е най-разумният от финансова гледна точка, защото ще осигури „глътка въздух“ за явно ограничения ви бюджет.   Но тук се намесват емоциите и чисто човешкото желание да доставим радост на най-близките. Множество изследвания показват, че най-ценното, което можем да си „купим“ са хубавите преживявания и спомени, затова си заслужава да инвестираме в тях. Разбира се, не с цената на следващи сериозни лишения и финансови проблеми.

  • Отивате на мечтаната ваканция

Казвате си „веднъж се живее“ и решавате да се възползвате от възможността да се порадвате на морските вълни. Вариантът е чудесен, стига да сте си направили сметката – да имате заделени спестявания за спешни разходи, да имате достатъчна сигурност, че в близко време семейните доходи няма да намалеят (например, да се опасявате от съкращения), да имате достатъчно реалистичен прогнозен бюджет за идните месеци, включващ зимния период, който традиционно е по-скъп. И още нещо! Ако пристъпите към този вариант, направете си подробен бюджет за ваканцията, като отчетете всички възможни разходи – включете неизбежните лакомства и забавления за децата, почерпки, дребни подаръчета, плодовете и напитките през деня, обновяването на летния гардероб и т.н.  Възможно е да се окаже, че парите от бонуса няма да ви стигнат!

  • По малко и от двете

Този вариант означава да разделите бонуса на две части – едната (вероятно по-малката) да спестите, а с другата да отидете на почивка. Но означава също и да приемете определени компромиси. Спестяванията ще са малки, а ваканцията по-кратка и по-скромна. Направете проучване на офертите, предлагани от сайтовете за колективно пазаруване и офертите в „последната минута“, които традиционно са с големи отстъпки. Ограничете бюджета за обичайните ваканционни харчове, което означава, например, по-малко заведения и забавления. Намалете планираното време за ваканцията – може и да ви се иска да прекарате 10 дни на морския бряг, но и 5 дни ще са достатъчни да създадете радостна емоция. А заедно с това ще сте спокойни, че имате и малко спестени пари за идните месеци.

  • Щурец и Мравка

Споделяте, че вашият подход към парите и този на съпруга ви се различават. Вие сте „мравка“, а съпругът ви вероятно е по-скоро „щурец“. Тези различия често водят до семейни спорове по отношение на управлението на семейните финанси. Хубавото във вашия случай, че помежду ви цари разбирателство. Затова ви съветваме наред редовното обсъждане на семейните финанси да поговорите и да начертаете „карта на семейните ценности“. Така ще сте наясно с общите приоритети и цели и ще ви е по-лесно да вземате решения накъде да насочвате парите на семейството.