Лесно ти е на теб – знаеш какво ти влиза в джоба всеки месец, заплатата ти е сигурна. А аз за главата съм се хванал – един месец има пари, живот си живея.  През другия, обаче, се чудя как да си купя хляб.  – оплакваше се Щурчо на своята приятелка Мравката.

В днешно време на  все повече хора им се налага да се справят финансово, без да разчитат на стабилен  доход

- и като сума, и като периодичност на получаването му.  Фрийлансери, начинаещи предприемачи, работещи на процент или за хонорар – вариантите са много. На пръв поглед те са „щастливци“, които разполагат с времето си. Но този „лукс“ най-често върви с плаващ размер на доходите и нередовни постъпления. А това е сериозно предизвикателство по отношение на обезпечаването на житейските нужди – личните и на семейството. Проблемът е там, че хората с плаващи доходи  често не си водят бюджет, а те най-много имат нужда да го правят. Затова, ако сте сред тях, е добре да се замислите и да предприемете някои стъпки, с които да си осигурите финансово спокойствие. Има различни системи, които може да приложите, всяка със своите предимства и недостатъци.  А ето и нашето предложение  за това как да бюджетирате при плаващ доход.

1.Започнете с разходите!

Знаете ли колко пари сте изхарчили миналия месец? А по-миналия? Колко сте получили?  Обикновено хората, които са на твърда заплата, могат да отговорят на тези въпроси.  Но за фрийлансерите те често се оказват с „повишена трудност“ .

Наистина, трудно е да си направиш бюджет, да прогнозираш разходите си, когато не си сигурен за приходната част.  Затова просто „обърнете“ процеса!  Обичайно, когато се прави бюджет се започва с доходите, като обобщената сума се разпределя по разходни пера. В случая, обаче, направете обратното – започнете с разходите.  Може да подходите по следния начин:

  • Изчислете колко сте изхарчили и за какво през последния месец, а най-добре за по-дълъг период от време. Важно е да сте максимално изчерпателни и точни. След това внимателно го прегледайте и преценете кои разходи са „неизбежни“ – например, за жилище, битови сметки, храна, кредитни вноски.  Вижте как може да ги оптимизирате, в посока „намаляване“, разбира се :)  В резултат ще получите сума, която ви е нужна за живот без екстри, но и без да се чудите как ще платите тока този месец, т.е. вече знаете колко пари най-малко ви трябват на месец. Това е  основата за вашия „бюджет минимум“.

2.Направете си месечен бюджет: колко може да си позволите да харчите?

Вече сте наясно с размера на вашите минимални разходи. Следващата стъпка е да прегледате внимателно доходите си за последните 3-6-12  месеца и да изчислите колко средно на месец сте спечелили. Надяваме се, че е  повече от сумата за „бюджет минимум“.  Така вече сте готови да си направите бюджет.

  • Заемете се с приходна част: от осреднена на месечна база стойност на дохода си приспаднете примерно 10% (най-добре повече), които да заделяте за редовни спестявания.  В резултат ще получите сумата, с която можете да разполагате на месец. Това е сумата, която да включите в приходната част.
  • В разходната част се ограничавайте до размера на тази сума. В разходите включете задължително перата по „бюджет минимум“. Останалите пари (ако ги има) разпределете по други важни за вас пера – като тук нямаме предвид луксозни придобивки и почивки :)

3.Плащайте си „заплата“!

Основният проблем при плаващите доходи  е че са ... плаващи! С други думи нямате предвидимост. Този проблем, обаче,  може да се реши – минете на „твърда заплата“.  Ето един начин как да го направите:

  • Отворете си сметка за постъпленията си, но не я „връзвайте“ към дебитна карта, за да не се изкушавате да харчите произволно.
  • Всеки месец от сметката за постъпления си превеждайте „заплата“, примерно по разплащателна сметка, вързана към карта.  Колко голяма да е тя? Отговорът го знаете – осреднената на месечна база стойност на дохода ви минус спестяванията. Дори и да може да си позволите повече, не се изкушавайте. Та нали може през следващите месеци доходите ви да са по-малки. Натрупаната сума от по-добрите месеци ще ви позволи да не променяте стандарта си на живот през по-тежките.

4.Спестявайте!

Дори и да сте постигнали финансово равновесие в ежедневието, не се заблуждавайте, че може да я карате без спестявания и да разчитате на добро стечение на обстоятелствата. За хората с плаващи доходи в  много по-голяма степен e важно да имат заделени настрана пари  в сравнение с тези, които разчитат на твърда заплата. 

Задължително е да си създадете и поддържате фонд „Авариен“. Как да го направите ли? Ако следвате нашите препоръки за създаване на бюджет, то вие  сте положили основата на редовното спестяване. Всеки месец вие ще „отделяте“ определена сума за тази цел.  Съветът ни е да си откриете отделна сметка за спестяванията и да автоматизирате преводите към нея. Така няма да забравяте да го правите и няма да се изкушавате да изхарчите парите.

Да вкарате в ред финансите си и да си осигурите предвидимост е едно от най-смислените неща, които може да направите за себе си и своето семейство.  Дори и да ви се вижда сложно или скучно, положете усилия. Без съмнение, ще бъдете възнаградени най-малкото със спокойствие :)