Кого ли залъгвам, все си мечтая, все нещо искам – и кола, и да отида да екскурзия, да ремонтирам най-накрая къщата – но си знам, че няма да стане... – увесил бе нос Щурчо. 

Не е точно така – каза Мравката на своя приятел – няма нужда да униваш. Просто помисли и си направи план как да „финансираш“ мечтите си.

Всеки от нас има мечти – да стане богат, да пътешества

, да покори професионални върхове, да има хубав дом – а парите често са основен фактор за сбъдването им. Дали ще си останем само с мечтите, зависи от способността  ни да се концентрираме върху нашата цел, да начертаем план как да я постигнем и да го следваме, дори и ако се налага да преминаваме през трудни пердиоди.

Ето основните стъпки по пътя към вашите мечти.

Опишете мечтите си!

Най-добре списъкът да е в писмена форма, не просто съставен „наум“. Така по-ясно ще визуализирате целите си. Не искаме да спираме полета на въображението ви, но все пак се постарайте целите ви да бъдат реалистични и конкретни.

Приоритизирайте!

Всеки от нас иска много неща, но дали е реалично да постигнете едновременно всички? В повечето случаи – не! Затова преподретете целите си, като започнете с най-важните за вас! Концентрирайте усилията си въху тях.

Калкулирайте!

Изчислете каква сума ще ви трябва , за да постигнете целта си.  Няма как да планирате, без да знаете към какво се стремите. 

Планирайте!

Това е основата на вашия успех. Планът е нужен, независимо дали целите са малки или големи, дали искате да си купите нов смартфон или да  осигурите старините си. Планът ще насочи парите ви към целта и ще осигури последователност в натрупването на нужната сума.

На първо място идва въпросът за дохода. Ясно е, че ако парите едва ви стигат, няма как да отделяте по 200 лв. на месец, например, за да спестявате за вашата цел. Или пък да плащате вноска по кредит от 200 лв. Вариантите тук са:

1.  да увеличите доходите си, което е предизвикателство само по себе си;

2. да намалите разходите, но все пак има някаква граница;

3. да преформулирате целите си, така че да са по-реалистични.

На второ място, трябва да направите финансирането на вашите цели част от вашия бюджет. В разходната му част  включете перо „спестяване/инвестиции“ и определете месечната сума, която да заделяте по това перо. Както знаем, изкушенията и проблемите са част от живота. И за да не се окаже, че определената сума отива за други цели, например да платите гражданската отговорност на колата, е разумно да автоматизирате процеса по спестяване/инвестиране. Например, още при превеждане на заплатата, част от нея да отива по определена спестовна/инвестиционна сметка.

Остава и големият въпрос къде да държите парите си и как да ги накарате да работят за вас. А отговорът му зависи и от това какви са целите ви. Ако са краткосрочни, например да съберете пари за почивка или ремонт на дома, най-добре е да ги държите в банка. Но при по-дългосрочни цели е важно да накарате парите ви да се умножават, да работят за вас. Затова ви препоръчваме да проучите различни инвестиционни възможности,  за да откриете подходящите за вас варианти.