Често хората с „по-стари“ кредити плащат по-високи лихви, тъй като в последните години лихвите по кредитите се понижават и сега са на исторически най-ниски нива. Но финансовите институции обичайно не предлагат сами намаление на размера на лихвата на старите си клиенти. С въпрос по тази тема към експертите на „Семейни въпроси“ се обърна Борис*.

Историята на Борис:

Борис е семеен с две деца. Живеят в апартамент, за който изплащат ипотека. Въпреки че и съпругата му работи, парите в семейството все не достигат, а вноските по ипотечния кредит все повече натежават на семейния бюджет.

„Изплащам ипотечен кредит, изтеглен преди повече от пет години. Трудно ми е да се справям с вноските, за които отива значителна част от заплатата ми. Няма как да се откажа от кредита, нито от жилището, но в разговор с приятели чух, че много от тях говорят за намаляване на вноските. Досега банката не ми е предлагала подобно нещо. Възможно ли изобщо и как се постига? Мой приятел сподели, че не си заслужавало, защото разходите били толкова високи, че „изяждат“ намалението. Лоялен клиент съм, винаги плащам навреме, но забелязвам как на нови клиенти същата банка предлага доста по-ниски лихви.“

Въпросът към „Семейни финанси“:

„Възможно ли е да си намаля вноската по кредита? Как става това – чрез намаление на лихвата по кредита или има и други начини? Наистина ли има случаи, когато не е изгодно да договаряш наново?

Съветът на „Семейни финанси“:

Намаление на вноските по вашия кредит  е напълно постижимо, особено ако сте били коректни в плащането на задълженията си. Обикновено, финансовите институции имат интерес да задържат добрите си клиенти като им предлагат по-удовлетворяващи ги условия.

Най-общо имате няколко варианта:

  1. Предоговаряне на условията по вашия кредит с обслужващата ви банка:
  2. Понижение размера  на лихвата
  3. Намаление някои други разходи по кредита

Например, те могат да са свързани с изискваната за ипотечни кредити застраховка „Живот“. Нека ви обърнем внимание, че банките обикновено препоръчват къде да си направите застраховка. Те няма как да ви задължат, но често намаляват лихвата с минимални проценти при избор на определена застрахователна компания.

  • Удължаване срока на кредита

Този вариант със сигурност ще доведе до намаляване на месечната ви вноска, но не е препоръчителен, защото „оскъпява“ дълга ви. С други думи, в края на по-дългия период ще трябва да върнете повече пари, отколкото в предишния вариант на по-кратък срок на кредита. Проверете информацията в погасителния си план - не само размера на месечната вноска, но и общата дължима сума.

Като първа стъпка, прегледайте какви са лихвите по сравними кредити, предлагани от вашата банка. След това в разговор с представител на банката, представете позицията си и аргументите си защо трябва да се преразгледат условията по вашия кредит. По ваша преценка може да коментирате и варианта да се „преместите“ в друга банка, предлагаща ви изгодни условия, като ги упоменете.  

  1. Рефинансиране

Може да вземете нов кредит при по-изгодни условия, с който да изплатите стария кредит, т.е. да рефинансирате кредита си. Кредит, с който да рефинансирате старите си задължения,  може да вземете от банката, отпуснала ипотечния ви кредит или от друга банка.  

Независимо какъв вариант ще предпочетете, най-важното е да  проучите и сравните всички условия по предлаганите ви кредитни оферти.  Не забравяйте, че най-разумно е не да сравнявате по размера на лихвения процент, а по показателя ГПР (Годишен процент на разходите), даващ най-обективна представа за „цената“ на кредита.

Добре е да знаете, че не винаги рефинансирането излиза по-изгодно.  Ето за кои „скрити“ разходи е добре да внимавате:

  • При отпускането на нов ипотечен кредит, дори и да го използвате за рефинансиране, се изисква учредяване на нова ипотека. Проверете дали разходите покрай това няма да са повече, отколкото спестената сума от по-изгодните условия по кредита. 
  • Преместването в нова банка е свързано с  откриване на нови сметки за превод на заплата, за плащане на комунални услуги и т.н.,  както и с други услуги. Това може да ви излезе по-скъпо от преди или по-неудобно.