Децата ме питат колко остава до Коледа, а аз си мисля – около 100 лв. :) - оплакваше се Щуреца на приятелката си.

Празниците, наред с всички приятни емоции, нерядко поставят на изпитание семейните финанси. Изкушенията (малки и големи) са навсякъде около нас, иска ни се да бъдем щедри, да се отпуснем и забавляваме.

В това няма нищо лошо, стига да е съобразено с реалните ни финансовите възможности.  Ето някои съвети как да подходите  с разум към  празничните харчове.

Прегледайте отново празничния си  бюджет!

Сигурно повечето от вас имат идея колко могат да си позволят да изхарчат по празниците. По-организираните са предвидили средства за всички пера – подаръци, пътувания, украси, празнични вечери. Други просто са определили максимума пари за празнични харчове. Но често, когато „теглим чертата“ след празниците се оказва,  че сме изхарчили доста повече от предвиденото.

Затова ви съветваме да прегледате бюджета си отново в две посоки. На първо място, преценете дали наистина можете да си позволите да изхарчите тези средства, особено като се има предвид и разходите през идните зимни месеци. На второ място – помислете дали наистина сте включили всички възможни разходи, които могат да натежат на бюджета ви.

Предвидете достатъчно средства за  „извънредните разходи“!

Партита, вечери с приятели, които са се върнали от чужбина за празниците,  кино и други забавления с децата – тези чудесни преживявания разбираемо зачестяват по празниците.  Но, както с всички хубави неща, и те имат „цена“. Още повече, разходите не са само непосредствени, като например,  да се плати сметката в ресторанта, да купите билети. Има и куп странични към тях – към киното вървят сок и пуканки, за партито е добре да сте с прическа и нов тоалет, а таксито вечер също е разход. Затова ви съветваме да си определите реалистична сума, която да изполвате именно за тези непредвидени харчове. Ако се чудите откъде да вземете тези допълнителни средства, опитайте да ревизирате разходите по други пера от празничния бюджет.

Спестете от разходи за храна, подаръци, украси!

Замислете се, кое топли сърцето ви и ви кара да се усмихвате – трапеза с 20 вида ястия или смехът и разговорите с близките ви хора? Традиционно, българинът отрупва масата с храна, достатъчна да нахрани малка армия. Но по-смислено е предварително да направите реалистична сметка за нужното количество, така не само ще спестите пари, но и „чуденето“ какво да правите с остатъците.  А и ще ви остане време да се наслаждавате на истински ценните моменти.

Често даван съвет е, че не е нужно подаръците да се скъпи, а по-скоро  да показват лично отношение.  Винаги може да се разберете с членовете на вашето семейство за това дали ще си разменяте подаръци и колко скъпи да са те. Но какво да правите, ако искате да поднесете подарък на познати, с които не е удобно да коментирате темата?  Една от възможностите е да направите красиво декорирани кошници с лакомства, за предпочитане домашно приготвени. А защо да не добавите и „био“ продукти, които няма да ви струват нищо? Просто вземете буркани от зимнината, приготвена от баба ви, поставете красиви етикети, описващи какво е съдържанието, откъде е и как е приготвено.  Със сигурност, от тази кошница с лакомства ще има повече полза, отколкото от поредната ваза, например.

Коледната украса може да се превърне в семейно забавление. Има много декорации, които може да изработите заедно с децата. Ползите са многобройни – смислено занимания за децата, развиващо креативността им и немалко спестени пари.

Внимателно с намаленията!

Примамливи предложения за коледни намаления валят отвсякъде. Звучи страхотно – може да купите изгодно толкова много неща.  Но се замислете дали наистина всичко, което искате, ви е нужно  и дали в крайна сметка няма да похарчите много повече от планираното. Все пак три чифта обувки с намалението от 60% ви излизат 200 лв., а вие искахте да похарчите не повече от 100 лв., нали:)

И накрая, нека не забравяме, че Коледните празници означават любов, усмивки, време за любимите хора – все неща, които не се купуват с пари.