Празници, празници, ама след тях идват делници... и сметките идват, и разни разходи се трупат като преспи сняг – оплакваше се както винаги Щурчо. А Мравката се подсмихна и предложи – Защо не вземеш лопатата, да поразчистиш снега? То и с финансите през новата година е същото – трябва да започнеш на чисто и с план за действие!

Началото на новата година е подходящо време да сложим в ред семейните финанси и да си направим план за действие. Струва ви се трудно, скучно или пък ненужно? Всъщност, не е така. Планирането на годишните финанси е едно от най-смислените неща, които може да направите за себе си и своето семейство. И съвсем не е задължително да бъде досадно и скучно. Сипете си хубаво питие, заредете се с добро настроение и приложете тези лесни стъпки!

1.„Знам какво направи миналата ... година :)“  или какво показва семейният баланс

Няма как да си направите план за действие, без да знаете откъде тръгвате и къде отивате. С други думи, преди  да пристъпите към оформяне на семейния годишен бюджет е важно да имате яснота за настоящото състояние на вашите финанси.  А инструментът, който можете да използвате, е балансът (личен или семеен). Чрез него правим  „моментна  снимка“ на размера и структурата на нашето богатство (или пък бедност).  Коректно направеният личен баланс ще ви  покаже ясно какво притежавате (активите ви), какво дължите (пасивите ви) и в крайна сметка колко „струвате“ (с какъв капитал разполагате).  Ако имате колебания как да си направите личен баланс, прочетете отново нашата статия „Колко струвам“.

След като сте наясно с  финансовата „картина“ много по-лесно можете да определите целите, които да постигнете през настоящата година. Например, да увеличите „стойността си“ като  насочвате повече средства към придобиване на активи.

2.Планирайте очакваното: големите, еднократните, предвидимите годишни разходи

Началото на годината е точното време да си помислите какви по-големи разходи ви очакват. Не се самозалъгвайте, че животът е непредвидим и все ни поднася изненади! Празниците са отбелязани в календара, също и рожденните дни на близките ни, ясен е и фактът, че детето ще тръгва на училище от есента, например :). За данъците без коментар: само те и смъртта са неизбежни. Ако имате автомобил, няма как да минете без ГО, технически преглед, винетка, смяна на маслото и други екстри.  Още идеи какво да включите в списъка вижте в нашата статия „Нова година, нов бюджет“.

Но само наличие на списък с разходите не е достатъчно, трябва да направите план за действие как да посрещнете тези разходи. Затова, остойностете всеки разход. След това помислете дали посрещането му ще натовари месечния ви бюджет и ако е така (а то е в повечето случаи) си направете план за спестяване. Например, ако за ваканцията на море ви трябват 1500 лв., започнете да отделяте отсега по 150 лв. на месец, например.  Схемите и подходите за покриване на разходите могат да са различни, важното е да не оставяте този въпрос за последния момент, когато може да се наложи да търсите заеми.

3.„Бюджетът“, без който не можем...

Ако сте сред 10% от хората, които имат писмен бюджет – поздравления! Останалите съветваме да се заемат с въпроса – ето и някои съвети за начинаещи в статията ни „Личният бюджет в пет стъпки“.   Възможно е в началото да ви се струва донякъде досадно, но бъдете упорити – след няколко месеца бюджетирането ще се превърне в навик. А и не е нужно, да се превърщате в регистратор  и на най-малките харчове. Вместо това, опитайте системата „50-30-20“, описана в нашата статия „Бюджет за ленивци“.    

Тук трябва да подчертаем, че да имате бюджет не означава да се превърнете в отшелник и да загърбите всички развлечения. Точно обратното - бюджетът ще ви помогне да откриете „пробойните“, откъдето безмислено изтичат вашите пари и когато ги „запушите“, ще имате повече средства за важните за вас неща.

4.Семейният приятел -  „Семейни финанси“ :)

Личните финанси не са „ядрена физика“, няма нужда да се отказвате още преди да сте започнали да навлизате в темата.    А ние сме насреща с  лесни, ясни и забавни информации и съвети  – нали приятел в нужда се познава:) И сме много близко – на един „клик“ растояние!