„Имам си една мечта: да лежа на плажа с питие в ръка, ей така, без грижи,  без да се чудя откъде ще дойдат пари да си платя следващото, без да завися от шефа и заплатата“  – споделяше Щурецът своите съкровени желания. Мравката поклати глава – „Като те гледам едва ли ще стигнеш до етапа „финансово независим“, за това се иска и ум, и характер“.

Темата за финансовата независимост става все по-актуална напоследък и нерядко се коментира. Все пак е добре да се запитате дали сте наясно какво означава да си финансово независим. Най-общо казано, това е така желаната от мнозина житейска  ситуация, при която не трябва да работите, за да си осигурите нормален стандарт, защото имате независим от работата ви доход и той е по-голям от разходите ви. 

Основният въпрос, който всеки би си задал, е откъде ще дойдат тези пари. Ако оставим настрана вариантите „наследство“, „печалба от лотария“, „богата половинка“, то остават инвестиции и бизнес, който да е достатъчно голям, разработен и добре огранизиран, за да ви носи доход без да е нужно вашето активно присъствие. С други думи, доходът, нужен ви, за да сте финансово независим, идва от вашите пари, които сте вложили в активи - инвестиции, имоти, бизнес. 

Независимостта, включително и финансовата, е висока цел, която изисква жертви, изисква посветеност на делото :), планиране, обучение, упорита последователност и най-важното – активно действие. Само с мечти нищо не може да се постигне.  Ето как можете да подходите, ако сте решили да поемете по пътя към финансовата свобода.

1.Дефинирайте вашето разбиране за живот в състояние на финансова независимост :)

Всеки човек има различно виждане за  хубав живот – за един това е да обикаля океаните на луксозна яхта, за друг може да е тих живот сред природата в скромна селска къща. Важно е да си дадете сметка за вашите желания и дали те са реалистични с оглед на настоящата ви финансова ситуация. Ако трудно свързвате двата края сега, едва ли е възможно да си осигурите луксозен живот след 10-тина години.   Живот в селска къща, където да отглеждате собствени биопродукти J е по-лесно постижима цел, особено ако сте собственик на имот, който да дадете под наем, а с парите да покривате разходите си на село.

2.Набележете си план от стъпки, които да следвате по пътя си към финансовата независимост

Този път е се състои от множество малки и големи препятствия, просто защото трябва да адресирате различни аспекти на вашите лични финанси, сред които са:

  • Увеличаване на вашия доход: няма как, за да може да заделяте средства, които да превръщате в доходоносни активи, ви трябват пари.
  • Контролиране на разходите и установяване на стабилен модел на спестяване
  • Изграждане на инвестиционна стратегия и нейното следване;
  • Подсигуряване срещу рискове, основно чрез създаване и поддържане на авариен фонд и подходящи застраховки;

 

3.Създайте си бюджет и плащайте първо на себе си

Наред със съвета ни винаги да търсите варианти да увеличите дохода си си, също толкова важно е да зададете посока на вашите пари. Това става чрез добро планиране и следване на установения бюджет.  Особено важно е при бюджетирането да прилагате един прост, но ефективен подход - „плащай първо на себе си“.  На практика, това означава да приемете, че независимо от обстоятелствата ще харчите по-малко, отколкото получавате и винаги ще заделяте определена част от дохода си за спестявания. И то преди да  разпределите дохода си по разходни пера.  Може да звучи сравнително просто, но този подход изисква сериозна самодисциплина и последователност. При него няма извинения от типа „този месец ми е трудно, но от следващия започвам да спестявам“.

4.Проучвайте различните видове инвестиционни възможности и направете своя инвестиционен план

Вероятно сте наясно, че със заделени „под дюшека“ пари едва ли можете да постигнете стабилно състояние на финансова независимост. Идеята е да намерите начин, подходящ за вас, да накарате спестените пари да „работят за вас“.  Светът на инвестициите е голям – от любимите на всеки българин недвижими имоти до различните финансови инструменти.  Не е задължително да разполагате с големи суми –  взаимните фондове, например, са популярен вариант за инвестиране за хора с по-скромни възможности. По-важното е да сте наясно с характериските на избраните от вас инвестиции, да не преставате за учите и да се информирате, да сте последователни.