„Обещавам си – тази година ще изпълня всичките си решения- ще изкарвам повече пари, ще спестявам, ще започна да спортувам, да се храня здравословно, ще завърша онзи ремонт в къщи, ще ....“.  – обясняваше въодушевено Щуреца. А Мравката скептично промърмори – „Така като слушам, май ще стане като миналата година ...“

За повечето хора  началото на новата година  идва с решения за позитивни промени в живота. Обещаваме си да се откажем от вредни навици, да започнем да управляваме парите си по-добре, да печелим повече и т.н.  Но от обещанието до реализацията пътят е дълъг и често се отказваме да го следваме докрай. Изследване на Bufferapp сочи, че 88% от американците не успяват да спазят личните си обещания и вероятно това е валидно за повечето хора по света.  Въпросът е дали има ли начин да избегнем провала.

Ето нашите 6 съвета, които могат да ви помогнат да  доведете взетите решения  до успешен край.

1.Изберете една основна цел!

Професор Шив от университета Стандфорд твърди, че поставянето на множество цели „претоварва“  мозъка ни и в крайна сметка  пречи на постигането на дори една от тях.  Замислете се  как се чувствате, когато имате да свършите 10-тина неща наведнъж...  Затова е препоръчително да обмислите добре коя от целите е най-значима за вас и се концентирайте върху нея. 

2.Конкретизирайте!

Ясните параметри превръщат пожеланията в цел.  Дайте фокус на  неясното „Да започна да спестявам“  като го превърнете в  „Ще спестя 1000 лв.  за фонд „Авариен“.

3.Планирайте на малки стъпки!

Стъпка по стъпка – навик! В крайна сметка, голяма част от желанията ни целят позитивна промяна в поведението ни. Затова е важно да изградим положителен навик  – било то да управляваме парите си по-добре, да живеем здравословно и т.н.  А изграждането трябва да става постепенно, само така промяната ще бъде устойчива.  Очертайте пътя към целта си на малки стъпки, за да избегнете стреса от промяната. Само помислете как бихте реагирали, ако се „насилите“ да отслабнете или да спестите голяма сума много бързо.  Вероятно е стресът от това усилие да ви откаже от по-нататъшни действия.

4.Визуализирайте целта си!

Твърди се, че ако „виждате“ целта си, то това ще помогне да я постигнете.  Дори и да не вярвате, нищо не ви пречи да опитате. Опишете я, по възможност в детайли или пък я нарисувайте и периодично се връщайте към написаното.

5.Потърсете подкрепа!

Доказано е,че когато споделим целта си с близки хора, които ни подкрепят, шансът да постигнем успех се повишава значително. Те ще се радват с нашия напредък и ще ни стимулират да не се отказваме в трудни моменти. 

6.Възнаградете  се за усилията!

С други думи, изберете  „моркова, а не тоягата“.   Не е нужно да сте излишно сурови към себе си и да не си позволявате дори и малко отклонение от плана, защото ако ви е твърде трудно и „безрадостно“, може просто да се откажете. Дайте си малка награда за напредъка. Например, позволете си малко лакомство след седмица на спазване на диета или малко финансово „разточителство“ след период на ограничения.