Да започнете да спестявате пари не е толкова лесно, колкото изглежда.

Вие трябва всекидневно да се придържате към поставените цели във вашия семеен бюджет или личен бюджет. Ежемесечно трябва да правите отчет за приходите и разходите или с други думи вашите активи и пасиви.

Много експерти дават всякакви съвети за спестяване на пари, но истината е в силната мотивация. Ние от Семейни финанси вярваме, че колкото по-силна е вашата мотивация, толкова по-голям успех ще имате и така ще съумеете да заделите зад гърба си определена сума пари.


Защо ни е нужно спестяването

Едва ли на света има човек, който да не желае да разполага с пари зад гърба си. В този смисъл, за да подсигурите вашето финансово бъдеще и стабилност, вие трябва да се потрудите сега. Ние от Семейни финанси знаем, че за никого не е лесно, но започнеш ли веднъж, това става един полезен навик. Спестяването е нужно на всеки защото:
 • Би било от полза да имате някой спестен лев при възникване на “аварийна” ситуация;
 • Ще можете да си позволите да отидете на мечтаната ваканция;
 • Ще можете да купите онази нова кола, на която отдавна сте хвърлили око;
 • Бихте се чувствали напълно спокойно, само защото ще можете да посрещнете всяка своя необходимост.


Как да започнем

Едно от най-важните неща, за да започнем да спестяваме пари, е да видим с очите си колко точно изкарваме и следователно колко харчим. Това може да стане чрез определено онлайн приложение или пък разписвайки активите и пасивите на лист хартия. Няма значение къде ще започнете да разписвате вашите приходи и разходи, важното е да бъдете постоянни. След като видите къде отиват вашите пари е важно да съставите план за действие.

Ние от Семейни финанси съветваме да преосмислите някои от покупките, които правите ежедневно. Ако наистина отделите 10 секунди, след като сте хванали поредния продукт в магазина, да се замислите дали той наистина ви е необходим повярвайте, ще разберете, че поне половината продукти в кошницата не ви трябват. По този начин вие бихте свили значително вашия бюджет и в същото време няма да сте се ограничили от наистина важните неща. Съвети за спестяване на пари могат да ви дадат много хора, но истината се крие във вашия личен отчет за приходи и разходи. Само от там можете да разберете как точно трябва да действате за да спестите пари.

Вие бихте могли да отчитате:
 • Личен бюджет. В него можете да записвате вашите лични активи и пасиви, ако живеете самостоятелно и искате да заделяте някой лев настрани;
 • Семеен бюджет. За едно семейство е наистина важно да записва стриктно приходите и разходите, както и да определи каква е сумата, която може да си позволи да отделя месечно за постигането на определени цели, било то покупка на апартамент, нова кола или образованието на детето.

Правилото 50/20/30 за спестяване на пари

Това е едно страхотно правило, отнасящо се до вашия личен или семеен бюджет, което гарантира вашето финансово спокойствие в бъдеще. Правилото 50/20/30 всъщност се тълкува по следния начин:
 • 50% от вашите приходи трябва да покрият вашите месечни постоянни разходи, като: битови сметки; вноски по кредит; храна; транспорт до работа;
 • 20% трябва да спестявате. Може би ви се струва доста, но тези спестени 20% месечно след време биха ви били от голяма полза;
 • 30% вие можете да харчите за забавление. В това число: ресторанти; кино; театър; дрехи и редица други.

Ние от Semeini finansi ви уверяваме, че придържайки се стриктно към това правило ще постигнете значими резултати за вашия бюджет.


Равносметка на разходите

За да направите пълна и точна равносметка на вашите разходи е хубаво да ги записвате всекидневно във вашия отчет. Така дори и кафето сутрин, което се спирате да си вземете преди да отидете на работа, няма да бъде забравено. Повярвайте и най-малките неща биха били от значение, когато са константен разход. Така че, когато правите вашия отчет за приходи и разходи, ние от Semeini finansi съветваме да имате в предвид няколко неща:
 • Какъв наем плащате;
 • Имате ли кола;
 • Каква е средната сума, която харчите за битови сметки;
 • Колко точно ви струва храната ежедневно;
 • Каква сума си позволявате да харчите за забавления и дрехи.

Какво споделят и Semeini Finansi

Наистина голям процент от хората към днешна дата имат изключително погрешен подход за спестяване. Получавайки своята заплата, сигурно и вие плащате първо сметките, харчите определена сума пари за храна, гориво, забавления, дрехи и накрая на месеца теглите чертата и каквото е останало го заделяте. Често пъти обаче, се оказва, че под чертата не е останало нищо или пък останалото е доста по-малко от това, което сте планували да спестите. Затова ние от Семейни финанси съветваме горещо да промените тази порочна стратегия и в началото на месеца, когато получите своята заплата, първо да заделите тази сума, която сте определили. Така ще бъдете сигурни, че тези пари няма да са по-малко от плануваните.