Нискобюджетна, екзотична, селска или „на гости“, ваканцията през лятото е дълго очаквана и често – единствената по-дълга почивка за годината. Нашите герои г-жа Мравка и г-н Щурец не правят изключение, но почиват по съвсем различен начин. Мравката е заделяла по малко пари в продължение на месеци, направила си е бюджет на отпуската и смята да се отправи на пътешествие

до малко известни дестинации в България. За разнообразие ще отиде за три дни до някоя съседна държава, но все още не е решила коя ще бъде, защото изчаква изгодна оферта в последната минута.

Преди да тръгне, г-жа Мравка не забравя застраховките, с които ще й бъде много по-спокойно и няма да се притеснява от непредвидени разходи. Ето какво предвижда нашата героиня:

Помощ при пътуване в чужбина

Това е здравна застраховка, с която при нужда ще получите спешна и неотложна помощ извън България. Полицата може да е само за дните на пътуването, а може да сключите дългосрочна, например за 12 месеца, ако често напускате страната. При сключването ще ви дадат телефон на асистанс компания, на който да се обадите при нужда. Там ще ви насочат към най-близкото подходящо здравно заведение. Може да добавите клаузи за правна защита при нужда, плащане на разходи за придружител в болница, пътни разноски за близък, ако се наложи да дойде при вас, както и дневни пари за болничен престой.

Вариантите за обезщетения са два – застрахователят да поеме всички плащания и вие да не давате пари в лечебните заведения, или да изберете възстановяване на разходите. Във втория случай си плащате, събирате бележки и фактури, а когато се върнете в България ви възстановяват парите.

Допълнителни клаузи са загубата и повредата на багаж. Може да договорите различни обезщетения при трайна и временна неработоспособност, причинена от злополука по време на почивката.

Препоръчваме ви да сключите допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване“, в случай, че планирате по-скъпа ваканция. С тази полица застрахователят ще ви обезщети за направени резервации, самолетни билети и други разноски, направени предварително. Обезщетението се плаща, ако пътуването се отмени по независещи от вас причини, включително внезапно заболяване.

Планинска застраховка

Задължителна за обичащите планината. Един лек преход в слънчев ден бързо може да се превърне в изгубване в буря. Всяко издирване в планината, спасяване и транспортиране до болница се заплаща – от порядъка на хиляди левове. Със полицата тези разходи са покрити от застрахователя. Плащат се и обезщетения при трайна и временна неработоспособност вследствие злополука в планината.

За дома и колата

Преди да тръгнете на път, проверете сроковете на застраховките за автомобила – задължителната „Гражданска отговорност“ и по желание – „Автокаско“. Към „Гражданска“ може да получите безплатно „Зелена карта“, ако ще минавате граници. „Каско“ обикновено върви с пътна помощ в страната и чужбина.

Не на последно място – не забравяйте защитата на дома си. Подновете му полицата, ако изтича срока й, или сключете нова, в случай, че нямате.

А какво се случи с нашия герой Щуреца по време на отпуската му? Той всъщност нямаше такава, защото два дни преди да замине се спука тръба, наводни му жилището и спестените за скъпа ваканция пари останаха за ремонт. Разбира се, капарото за самолетни билети и резервации на хотел изгоряха, нямаше застраховка, за да ги възстанови. И така цяло лято свири в една градина. Сигурно сте го чували.