Какво е общото между олимпийските постижения и личните финанси? Не бързайте да кажете „нищо“! За да постигнат високи спортни успехи, състезателите използват някои прости, но ефективни тактики, които са напълно приложими и в сферата на финансите. Ето кои са те!

Тактика 1: Посветете се на целта си

При спортистите заветната цел е златен медал от олимпиада.

Те си поставят ясно и категорично тази цел, често използват метода на визуализацията на желания резултат, имат строен план как да постигнат целта си и го следват. По подобен начин може да постъпите и вие по отношение на своите финанси. Независимо каква е целта ви – да се освободите от дългове, да натрупате спестявания, да си купите жилище – трябва да се фокусирате върху нея и да не се отклонявате по пътя си към успеха.  Започнете с това да помислите какво искате да постигнете в живота, определете най-важните за вас цели и съставете бюджет, който да ви помогне да ги постигнете.  

Тактика 2: Приемете, че ще е нужно да пожертвате нещо в името на вашата цел

Никой не обича да прави жертви, да се отказва от любими неща, занимания, храни. Но качествените състезатели разбират, че без това не може – те спазват строг хранителен режим, не могат да си позволят безкрайни партита с изобилен алкохол, например.  В областта на личните финанси не е много по-различно, колкото и да ви се струва странно. Саможертвите, които трябва да правите, зависят от целта и стила ви на живот, но в повечето случаи няма как да „избягате“ от тях. Например, искате да спестите за жилище, но също обичате  да излизате често с приятели, както и да пътувате до интересни държави.  Явно ще трябва да пожертвате нещо, ако искате   да постигнете целта си.

Тактика 3: Постоянство и тренировки

Никой не е постигнал съвършенство без труд и постоянство. Спортистите тренират ежедневно, за да усъвършенстват всяко отделно движение, всяко свое умение. По подобен начин, за да станете майстор в управлението на личните си финанси,  трябва постоянно да трупате нови знания и умения, да прилагате на практика наученото. И така все ден :)

Тактика 4: Трудностите каляват!

Големите спортисти не се отказват въпреки трудностите – може да имат контузии, трудности, но те продължават напред, не спират да тренират. Така трябва  да подходите към личната си финансова цел. Независимо колко сте уморени и колко ви е трудно, не се отказвайте! Продължавайте да работите – например, преглежайте бюджета си, заделяйте средства, учете, работете, за да си докарате допълнителен доход.  

Тактика 5: Самодисциплина

Големите състезатели са изключително дисциплинирани, това е едно от основните условия за успех. В сферата на финансите самодисциплината е също толкова важна. Поставете си мораториум върху безразборното харчене, например, и си наложете да го спазвате.  Или определете процент от дохода си, който да спестявате и следвайте плана си, колкото и да ви се струва трудно. Да си наложите финансов самоконтрол не е лесно, но си струва.

Тактика 6: Бъдете последователни!

Последователността е в основата на всяко постижение – било то спортно или финансово. Състезателите трябва са истински последователни в тренировките, за да могат да достигнат олимпийските върхове. По подобен начин, успешното управление на личните финанси изисква последователност – по отношение на водене на бюджета, на спестяване и т.н.

Тактика 7: Бъдете позитивни!

Винаги ще има дни, когато ще искате да се откажете, да се скриете от света. Но както се казва – „само силните оцеляват!“. Потърсете в себе си сили да погледнете на ситуацията позитивно и да повярвате в успеха си. Позитивното мислене помага да се преодолеят тежките моменти и да останете фокусирани върху крайната цел. Такъв е подходът на големите спортисти, който ще ви помогне да постигнете своя финансов олимпийски връх.