Все още яркото есенно слънце и топлото време не носят никакво коледно настроение и подредените по някои витрини празнични стоки изглеждат твърде подранили. До Коледа остава малко повече от месец – достатъчно, за да планираме навреме всичко и да си спестим пари и време. Може да си направите списък какво трябва да се направи преди празниците

и да набележите кое кога да свършите и колко пари ще трябват.

Бюджетът е от ключово значение. Хубаво е да има за всичко, което искате, но ако няма – степенувайте по важност и възможност.

  1. Къде ще бъдете за празниците? Ранна резервация е много по-сигурна и често по-изгодна от тази в последния момент. Дали ще идете на гости, ще посрещате гости или ще пътувате, планирайте поне месец предварително. Когато става въпрос за пътуване, рано резервираните самолетни билети са в пъти по-евтини, а може да намерите и изгодна промоция.
  2. Пътуването е според бюджета. Ранната резервация и ранно плащане означава да не струпвате всички разходи в един месец. Където и да идете, на място ще ви трябват пари. Така, ако платите нощувките и билетите през ноември, с декемврийските пари ще посрещнете други разходи.
  3. Вариантите „на гости“ или „у дома“ също изискват планиране.  Трябва да сте наясно поне със следните въпроси, за да можете да бюджетирате разхода : Колко души ще бъдете? Освен за храна и напитки трябват ли пари и за други разходи?  Ще купувате ли нови коледни украси или  нови дрехи?
  4.  Ако ще посрещате гости или ще помагате с приготвяне на храна, подгответе предварително точно меню. Пазаруването със списък силно ограничава импулсивните и излишни покупки. Освен това като видите колко неща трябва да се купят и колко пари ще похарчите – някое може да се окаже излишно. 
  5. Подаръците е добре да се обсъдят и купят възможно най-рано. За жалост, в България не са много магазините, които предлагат наистина изгодни намаления в т. нар. Черен петък*. Добри оферти все пак има, а и много чужди онлайн магазини предлагат доставки за България. Вариантът да поръчате по интернет е добър, но имайте предвид разходите за доставка и вероятността стоката да е свършила или куриерът да се забави.
  6. Направете списък с подаръци и цената на всеки от тях. Проверете оферти от различни места и подберете най-изгодната. Не се изкушавайте да купувате подаръци, които не може да си позволите, както и вещи, които са непрактични. Горещо ви призоваваме да не купувате домашни любимци за подарък. Първо – голяма е вероятността човекът, на когото ги подарите, да не може да се грижи за тях и те да се окажат на улицата. Второ – дори да сте сигурни, че ще се грижи добре, осиновете животно и му го подарете. Освен котки и кучета, за осиновяване може да намерите и животинки като декоративни зайчета, които иначе са скъпи. Нека такъв подарък да си остане в семейството или на много близки хора. Домашният любимец не е просто играчка, той е живо същество, иска грижи и разходи. Още за разходите прочетете тук (текста на Теди).
  7. Къде ще бъдат децата? С вас или трябва да разчитате на баби/детегледачка? Детегледачката си е сериозен разход, а и по празниците е много вероятно да струва повече.