Уж всичко е безплатно – букварът, читанката, математиката, учебникът по роден край и помагалата към тях и пак ти трябват към 200 – 250 лева за учебни пособия, за да изпратите детето си на училище (не включваме дрехите и обзавеждането на новата стая за малкия ученик).

Започваме от задължителните тетради – 5 с тесни и широки редове и 5 с квадратчета за математиката.

Цената е от 50 до 90 стотинки в зависимост от броя страници (отдавна вече няма по 20 ст.) Не забравяйте и подвързиите. Най-евтините са 2 лв. за 10 бр., но има и цветни от 0.50 – 0.60 лв. до 1 лев бройката. Купете ги, когато вече сте взели учебниците, за да знаете точно колко и какъв размер ви трябват.

Детето ви ще учи английски? Подгответе се за допълнителен разход! За разлика от българските учебници, които са безплатни, учебникът по английски език струва между 50 и 100 лева (зависи от системата, по която се преподава).

Трябват и 2 черни молива, цветни моливи,  острилка, акварелни бои, гланцова хартия, сухо лепило, ножичка - въобще всичко, което има в един пълен несесер с принадлежности. Може да ги купувате по отделно – например, малкият комплект цветни моливи е 7.50, а големият – 15 лв. , острилка – от 0,50 лв. до 2-3 лв. и т.н., а може и готов несесер – има огромно разнообразие – двойни, тройни, с различни картинки и от различно качество и всичките… скъпи. Пълен не може да намерите под 20 лева, а някои стигат до 60 лева и повече. По-скъпи са от раниците, а и не съдържат всичко, което трябва на първокласника. Отделно, не забравяйте да купите сметало, букви, цифри към 8-10 лв. , както и комплект четки за рисуване и чашка за вода, които могат да се намерят на обща цена от близо 3 – 5 лв.

Всичко това трябва да се носи в нещо. Има раници от 24 до 100 лева, като най-масовите са в диапазона на 45-50 лева. Важно е да имате предвид, че в нея трябва да влезе скицникът и блокче за рисуване номер 4. Те струват около 3 лева, но са големи. Тоест, не се заглеждайте в едни по-малки и по-евтини раници. Има такова разнообразие на марки, стилове, дизайн от раници, както и раници с катинар, с колелца, със специални подплънки и т.н., че може да се объркате. А детските любими герои дебнат от всичките ученически пособия, затова по-добре отидете на пазар с детето си, за да сте сигурни, че няма да повтаряте покупката.

Не забравяйте и кутия за храна и бутилка за вода. Спомените ми за 5 лева бутилката се опровергаха от новите цени на тези принадлежности – 15-20 лева едното.

Първият учебен ден не може да мине без букет за учителката, така че си пригответе сума в порядъка на 10-30 лева.

След като ви разказахме за основните харчове покрай ученика, е време да се спрем на най-важния въпрос: От какво можете да спестите?

  1. Най-вече от отстъпките. Дори в най-централните книжарници ви предлагат отстъпка от 7-10 %, ако купите всичко за първокласника от тях. Попитайте дали ще ви направят отстъпка за количество, ако те се разсеят.
  2. Отстъпка от 20-30 % получават търговците от книжните борси, където освен учебници и книги, се продават и учебни пособия. Ако съберете поръчките на няколко родители, може и да се представите за собственик на книжарница и да получите голямата отстъпка.
  3. Но и без да се правите на търговец, желателно е да се разходите до борсата в бившето издателство София прес, близо до Мола на Цариградско шосе в София, защото пред борсата изнасят шатри и там нещата определено са по-евтини.
  4. Отидете в голяма търговска верига, където може да намерите всичко, включително и спортни дрехи и обувки, защото цените са по-ниски.
  5. Поръчате от сайт. Освен български има и доста чуждестранни, където може да намерите качествени аксесоари на цени под магазинерските.
  6. Купете портмоне на детето си (около 10 лева) и му давайте определена дневна сума, с която то само да разполага. По този начин то финансово ще се ограмоти и догодина разходите ви за училище могат да намалеят.