Щастливите родители на абитуриента са наясно, че разходите покрай това радостно събитие далеч не приключват с тоалета и куверта за вечеря.  Та нали не е само техен празник, а на баби и дядовци, чичовци и лели, близки и далечни братовчеди, семейни приятели, свидетели на израстването на любимото чедо :)  Няма как да ги лишите от радостта да видят абитуриента

в целия му блясък - с тоалета за бала, специалните аксесоари, извънземната кола с балоните.

Затова и нерядко изпращането на абитуриента се превръща в „малка сватба“  и голям разход.  Разбира се, всяко семейство има различен подход към тази част от приготовленията. Може да е скромно събиране на по питие и хапки, а може и да е голяма вечеря в хубав ресторант.

И все пак, колко може да ни струва изпращането на абитуриента? Точни разчети е трудно да се правят, но приблизително сумите се въртят от 200, 300, 600 + лв.

А ето и някои предложения, които могат да спестят разходи и/или време.

 

Кетъринг в домашна обстановка

Често поканените са повече, отколкото може да побере традиционния български хол, затова реорганизирайте и използвайте други подходящи помещения, включително терасата, двора (ако имате такъв ще бъде супер да направите градинско парти). На едно-две места ще разположите таблите с хапките, алкохола, безалкохолните, чинии и чаши и ще осигурите към 20 места за сядане.

Има множество фирми за кетъринг и вариантите за меню са многобройни, също и ценовите рамки. Например, една табла със стандартните 40 хапки може да варира от 20 лв. до 80 лв. (или повече). Средно, за около 20-тина души,  храната и напитките могат да излязат към 300 лв.

 

„Роднински“ кетъринг

Ако искате да минете по-евтино, поръчайте на едната баба да направи баница, на другата малки кюфтенца, които да се сервират с клечка, руска салата (върви и за концентрат и за вино) и все пак поръчайте поне  3 плата (за към 100 лв.).

 

Наем на пространство

Този вариант в момента е модерен и популярен. Бивши заведения, които вече не работят, дават пространството под наем за 300 – 350 лева за цяла вечер като предоставят маси, столове, хладилник, машина за лед, чистене след партито. Отделно пак трябва да поръчате кетъринг за към 200 - 300 лева (или да организирате роднините да правят сандвичи и хапки) и още 100 за алкохол (ако компанията се състои предимно от въздържани консуматори на алкохол :) ) - общата сума за изпращането ще стане 600 лева.

 

Професионалните фирми за кетъринг предлагат доставка в рамките на София за 10 лева, както и сервитьор за 70 лева. Може да си поръчате и маси, както и украса за помещението, което сте наели, или за вкъщи – цветя, балони, гирлянди.

Ако желаете, може да поръчате и  развлекателна програма, но това вече е друга тема. Всъщност, тази тема –„Колко струва  програмата към партито“ няма как да бъде написана, защото всяко едно изречение ще започва със „зависи“ -  зависи от вкуса, зависи от предпочитанието, а от това зависи и цената.

Без съмнение, абитуриентите са  ни „скъпи“ – и в преносен, и в буквален смисъл. Какви могат да са различните разходи, вижте в наша предишна статия по този повод - „Абитуриентът: от 205 до 2000+ лева“.

Накрая, бихме искали да напомним, че независимо от желанието ни да направим този ден незабравим за нашето пораснало дете, а и за нас, е разумно да отчитаме и житейските реалности. Запитайте се дали си струва да похарчите непосилна за вас сума за един „приказен“ или по-скоро „показен“ ден и не е ли по-добре тези средства да намерят по-добро приложение, например за образованието на вашето вече пораснало дете.