Лятото е време за почивка, но и време за ремонти.  Предстоящият ремонт винаги е сериозно предизвикателство - и то не само във финансов план... Само си припомнете препирните с половинката по повод  цвета на плочките в банята.  

Истината е, че дори и неголемият  ремонт изисква добро планиране и точност  при  реализацията.

Така ще спестите и пари, и нерви.

  • 3 насоки на планирането: дейности, пари и време
  1. Трябва да сте наясно какво точно искате да направите в дома си, направете си план. След това се придържайте към него– не се изкушавайте да добавяте нови и нови ремонтни дейности.  В противен случай ремонтът ви няма да приключи в обозримо бъдеще.
  2. Определете си бюджет, като за това е нужно да сте наясно с цените за материали и труд.  Важно е и да се придържате към вече определения бюджет.  Да, знаем, че трудно и че постоянно възникват нови разходи. Затова е добре да отчетете този „ремонтен феномен“ в предварителния си бюджет, като го „пораздуете“, вместо да го „изпилвате“
  3. Важно е да си осигурите повече свободно време в периода на ремонта.  Дори и да имате майстори, вашето присъствие е необходимо – за надзор и контрол, за одобрение или на свършеното и т.н.
  • Реализация

Тук има различни варианти: от „направи си сам“ през наемане на множество майстори и надзираването им до използване на фирма, която да организира и ръководи ремонта ви.

Всеки от тези варианти има своите плюсове и минуси.  Но ако мисълта за детайлите около ремонта -  избор на материали, обикаляне по магазини и закупуването им, избор на майстори (на различни), разправия с майсторите, надзираване, изхвърляне на боклук, чистене след всичко това – ви води до отчаяние, включително и защото отпуската ще отмине без море и почивка, то за вас е по-подходящ третият вариант.

Наемането на фирма, която да свърши цялата работа около ремонта, е услуга, която набира популярност в България – тя може да ви спести време и нерви, а и в крайна сметка, пари.

Не е задължително да ремонтирате цяла бизнес сграда. И за един хол може да намерите ръководител на обекта. Вместо сам, по аматьорски, да обикаляте и да избирате материали, после да ги пренасяте, да търсите майстори -  поръчайте услугата комплексно. Обърнете се към професионалисти, които се занимават с мениджмънт на ремонти.

Ръководителят на обекта, обикновено инженер, ще посети дома ви. Ще му обясните какво искате и той ще ви предложи съответните решения – вид материали за целта (много е важен подходящият материал, защото в зависимост от спецификата на ремонтирания обект – дали е влажно или сухо помещението, дали е в дом или в офис, дали се налага топло и хидроизолация и т.н. – материалите са различни.). Ще набележите различните ремонтни дейности (вие може да мислите, че трябва само да се боядиса с латекс и да не сте преценили, че е необходима шпакловка и замазка преди това). Ръководителят ще наеме майстори - различни специалисти – единият ще смени ел.инсталацията, другият ще постави паркета, третият ще боядиса. Ще ръководи цялата работа по протичане на ремонта,  включително и   опаковане и местене на мебелите, изнасяне на боклука и почистване след ремонта.

Фирмата за ремонти може да ви предложи и дизайнерски решения или редизайн. Това е сравнително новопоявила се услуга в сферата на интериорния дизайн, която стана популярна в резултат на икономическата криза и накратко казано позволява да обновите дома си с малко инвестиции.

Комплексната ремонтна услуга, разбира се, се заплаща – определен %  над цените, които ще дадете на майсторите, ако вие сами ги наемате, но в крайна сметка може да ви излезе по-евтино да се доверите на професионалисти, отколкото вие сам да сте си мениджър на ремонта.

Тоест, нашият съвет е, не разбирайте от всичко (въпреки, че българинът е специалист по всичко и най-вече по ремонти, политика и футбол), оставете професионалистите да направят вашия ремонт, вие им оставете ключа и отидете на море.

P.S. Авторът на този материал направи имено така - нае ръководител на ремонта за апартамента си и отиде на почивка. Беше приятно изненадана като се върна от почивката и намери наистина нова къща.